INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 16/12/2020  Ruralcat

El Laboratori Agroalimentari participa en el projecte ‘Oleum Project’

El Laboratori Agroalimentari ha participat en el projecte “Oleum Project” dins del Programa europeu Horizon 2020 “Seguretat alimentària, agricultura i silvicultura sostenibles, aigües marines, marítimes i continentals, i investigació en bioeconomia” amb el tema“ autenticació de l’oli d’oliva”.

Oleum project

El projecte vol verificar la qualitat dels olis d'oliva

L’objectiu d’Oleum Project’ és generar noves solucions analítiques innovadores, més efectives i harmonitzades per detectar i lluitar contra els fraus més comuns i emergents i verificar la qualitat dels olis d'oliva.

El projecte, coordinat per Alma Mater Studiorum-Universitat di Bologna, compta amb 21 participants amb experiència en anàlisi d’aliments, legislació alimentària, enginyeria, bioinformàtica, comunicació i intercanvi de coneixements procedents de 15 països diferents d’Europa, Amèrica i Àsia.

El Laboratori Agroalimentari ha participat en la fase de validació dels nous mètodes desenvolupats següents:

-Mètode 1: anàlisi de fenols (salut): determinació UHPLC del contingut total d’hidroxitirosol (Htyr) i tirosol (Tyr) en oli d’oliva.

-Mètode 2: anàlisi d’esterols lliures i esterificats. Mètode SPE/GC-FID per detectar esterols lliures i esterificats.

-Mètode 3: anàlisi revisada dels èsters ètils dels àcids grassos. Enfocament analític revisat i validat per a la determinació d’èsters etílics d’àcids grassos (FAAE).

-Mètode 4a: anàlisi de volàtils dirigits; dues opcions: i) SPME-GC-FID i ii) SPME-GC-MS. Anàlisi de compostos volàtils en oli d’oliva verge mitjançant cromatografia de gasos.

-Mètode 4b: anàlisi de volàtils no orientats. Anàlisi de l'empremta digital volàtil VOO per SPME-GC-MS i quimiometria. Mètode de cribratge instrumental per a l'avaluació del grau de qualitat de Voo.

Amb aquesta participació el Laboratori Agroalimentari ha pogut aportar la seva experiència com a Laboratori acreditat conforme als requeriments de la norma UNE-EN ISO/IEC 17025:2017 dins del Programa d’acreditació “Assaigs físico químics d’olis d’oliva i sansa d’oliva” conforme a la Nota tècnica 70.06.   

També ha adquirit coneixements i experiència en els últims desenvolupaments analítics dins dels àmbits dels anàlisis de tocoferols, productes volàtils i propostes de millora de les determinacions dels èsters etílics dels àcids grassos (FAEEs) i esterols.  Finalment, ha pogut participar en l’anàlisi “fingerprint” o de perfils per GC-MS per tal de poder contribuir a la discriminació de la categoria dels olis d’oliva verges (olis d’oliva verge, verge extra i llampant).

Font: LAC

 

Informació relacionada

El més llegit

La superfície de plantes aromàtiques i medicinals supera les 500 hectàrees a Catalunya

El proper dilluns 18 de gener s’obren les inscripcions a nous cursos a distància

Publicades les fitxes estadístiques de la fruita fresca