POLÍTICA AGRÀRIA | 25/01/2004  Ruralcat

La UE concedirà ajuts a l'exportació de carn de porcí

El Comitè de Gestió de la UE, format per representants dels Quinze, ha aprovat tornar a concedir restitucions per a les exportacions de carn i productes de porcí, durant un temps limitat, fins a finals d'abril. Els ajuts seran de 40 euros per cada 100 quilograms i serà vàlid per tots els tercers països, excepte els adherents i els candidats.

Imatge de porcs. Foto: MAPA

Foto: MAPA

En la reunió de divendres passat el Comitè va aprovar una proposta presentada per la Comissió Europea, amb la finalitat d'introduir aquests suports i pal·liar la crisi que travessen els ramaders dedicats al porcí, des de finals de l'estiu, degut a la caiguda preus. Aquestes exportacions tindran un ajut comunitari de fins a 40 euros per cada 100 quilograms per als productes destinats a països tercers que s'enviïn abans de finals d'abril de 2004. No obstant, no es concediran restitucions a les vendes als països adherents a la UE (Polònia, República Txeca, Eslovàquia, Hongria, Estònia, Letònia, Lituània, Xipre, Malta i Eslovènia) ni als candidats (Romania, Bulgària i Turquia). Podran beneficiar-se d'aquest ajut les exportacions de canals, mitges canals i altres productes, entre ells el pernil i altres talls (esquena o cansalada) frescs i congelats. Aquests tindran un import de 40 euros per cada 100 quilograms per a les canals, les mitges canals i productes de les categories 1 i 2, mentre que la categoria 3 (cansalada) arribarà fins a 25 euros per cada 100 quilograms. La crisi del sector
Les restitucions havien estat reclamades per molts països, entre ells Espanya, durant els últims mesos, i també pels productors. La Comissió Europea reconeix que els productors europeus de porcí tenen importants pèrdues a causa de les fortes caigudes de preus, motivades per la força de l'euro respecte al dòlar, les fluctuacions cícliques i el descens del consum. Un altre factor va ser l¿aplicació de quotes a Rússia per a la importació de porcí en 2003. Per a compensar aquesta situació, Brussel·les va introduir al desembre passat ajuts a l'emmagatzematge privat de carn i en les últimes setmanes ha observat que, encara que aquest sistema ha contribuït a estabilitzar els preus, no ha aconseguit que es recuperin. El comissari d'Agricultura, Franz Fischler, ha manifestat en un comunicat que l'aprovació de donar restitucions és "l'últim recurs, després d'haver-se esgotat tots els altres mitjans. Aquesta mesura ajudarà als pagesos que han estat sacsejats per una crisi extraordinària". La decisió serà aprovada formalment en els pròxims dies per tal que entri en vigor a partir del dia 27.

Informació relacionada