AGRICULTURA DE PRECISIÓ | 08/01/2021  Ruralcat

Intel·ligència Artificial per incrementar la producció i competitivitat de les granges

El centre tecnològic Eurecat ha desenvolupat i validat un nou model basat en Intel·ligència Artificial per a granges del sector porcí, amb l’objectiu d’ajudar les empreses a prendre decisions més informades per incrementar la seva productivitat i competitivitat. Notícia extreta del butlletí d’Eurecat.

Granja porcina

Font: Eurecat

El projecte, impulsat per la Unitat d’Intel·ligència Artificial Aplicada d’Eurecat, s’ha dut endavant en col·laboració amb el grup d’empreses OPP Group, dedicades a l’acompanyament i a la transferència de coneixement per a la millora tecnològica i productiva del sector porcí, que ha cedit les dades de la seva granja pilot per al desenvolupament del model.

En el marc del projecte, denominat “Analítica avançada en granges de porcs”, Eurecat ha estudiat un conjunt de dades operacionals relatives a granges de cria de porcí, integrant les dades de gestió del cicle reproductiu, l’alimentació i la reposició, a partir de les quals ha creat un nou model intel·ligent. A més, la metodologia implementada ha permès identificar les variables claus per obtenir bons resultats i ha definit una llista de recomanacions per contribuir a la productivitat de les granges.

Amb la millora obtinguda en la presa de decisions, les empreses del sector “no només són més eficients i competitives, sinó que també es posicionen al capdavant de la innovació sostenible i són part essencial i tractora de la transformació de la societat, més ecològica i digital”, afirma el director de la Unitat d’Intel·ligència Artificial Aplicada d’Eurecat, Xavier Domingo.

D’acord amb l’investigador de la Unitat d’Intel·ligència Artificial Aplicada d’Eurecat, Josep Pijuan, és necessari “mesurar què està passant a les granges per saber on tenim marge de millora i per implementar serveis avançats que assessorin, automatitzin i optimitzin la seva gestió”.

El projecte compta amb el finançament de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020, cofinançat pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) de la Comissió Europea i pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

La digitalització dels sectors agrícola i ramader

El centre tecnològic Eurecat participa en diversos projectes que “han aconseguit valoritzar la importància d’una bona recollida de dades i demostrar el potencial que tenen, mitjançant l’ús de tècniques d’aprenentatge automàtic, en la millora productiva dels sectors agrícola i ramader”, explica Pijuan.

En paraules de l’investigador de la Unitat d’Intel·ligència Artificial Aplicada d’Eurecat, Lluís Echeverria, gràcies a les noves tecnologies digitals, com la Internet of Things (IoT) o la Intel·ligència Artificial, “s’ha pogut implementar un sistema intel·ligent per al suport a la decisió que ofereix una millora substancial en l’optimització de la productivitat en granges del sector porcí”, que ha demostrat també que “aquestes tecnologies també tenen lloc en el sector agroalimentari”.

La digitalització i recol·lecció de dades ha permès la introducció del Machine Learning en el sector ramader, “demostrant un gran avenç en l’automatització, la gestió i l’optimització de tasques en les granges”, afegeix l’investigador de la Unitat d’Intel·ligència Artificial Aplicada d’Eurecat, Marc Ribalta.

Font: Eurecat