OMC | 14/12/2003  Ruralcat

La UE està disposada a reduir els subsidis agraris perquè la cimera de Gènova sigui un èxit

El comissari de Comerç de la Unió Europea, Pascal Lamy, ha assegurat que el seu bloc està disposat a acceptar la reducció dels subsidis a les exportacions per tal que en la propera Conferència ministerial a Gènova avancin les negociacions de l¿Organització Mundial del Comerç (OMC), tot i que el G20 aspira a la seva eliminació.

Pascal Lamy fent un discurs

Foto: Mediateca CE

El francès Lamy, va fer aquestes declaracions durant la seva participació divendres passat en una reunió del Grup dels 20 (G-20), format per 19 països d'Amèrica Llatina, Àsia i Àfrica, com a convidat especial. Lamy va assenyalar que és ¿urgent¿ reprendre les negociacions per a una nova fase de liberalització del comerç mundial, acordada ja a Ronda de Doha (Qatar) l¿any 2001. "Volem reduir els subsidis a les exportacions, qualsevol suport domèstic que distorsioni el comerç i discutir l'accés als mercats", va expressar el comissari europeu. Segons Lamy, després del fracàs de la cimera de Cancún, totes les parts han entès que és necessari fer alguna cosa per a reprendre les negociacions. Així va destacar que el que cal definir al Consell general de l'OMC d'avui a Ginebra és el ¿timing¿ i l¿abast dels canvis. "Existeix una àmplia possibilitat de negociació i estem preparats, no només en agricultura, sinó també en altres tòpics", va agregar. "La posició de la UE ara és més sofisticada i flexible que a Cancún", va assenyalar Lamy, i va afegir que amb la nova Política Agrícola Comú (PAC), aprovada al juny passat, els Quinze tenen més espai per a negociar. Per la seva banda, el director general de l¿OMC, Supachai Panitchpakdi, va manifestar el seu desig de començar a superar les diferències entre els països rics i els països en vies de desenvolupament que van enfonsar la reunió de Cancún. Lamy, que va començar la seva gira pels quatre països del Mercosur el passat 11 de desembre, a Buenos Aires, conclourà el seu viatge demà a Uruguai.
ECONOMIA I POLÍTICAFischler posa 5 condicions perquè la Conferencia Ministerial de l¿OMC de Génova sigui un èxit
ECONOMIA I POLÍTICADocument sobre l¿agricultura a la Unió Europea de cara a la Conferència Ministerial de l¿OMC a Cancún