AJUTS A LA FRUITA SECA | 09/12/2003  Ruralcat

Els pagesos catalans rebran el 100% dels ajuts a la fruita seca

El sector català de la fruita seca rebrà el 100% dels ajuts, després que ahir el Comitè de gestió de pagaments directes de la UE recolzés la proposta de la Comissió Europea, que autoritza Espanya a concedir una ajuda de 241,5 euros per hectàrea. D¿aquest ajut, L¿Estat en pagarà el 50%, mentre que la resta l¿haurà de completar cada Comunitat Autònoma. Tanmateix, només el Principat i les Illes pagaran els 120,75 ¿ restants.

Foto: DARP

Foto: DARP

Tot el sector celebrà ahir la notícia i el desbloqueig final de les ajudes pont que l¿Estat i les Comunitats Autònomes s¿havien compromès a pagar fins que no entri en vigor la reforma de la PAC. Ara només cal esperar que la Comissió Europea adopti formalment la proposta, després que el Comitè de gestió, integrat per experts dels Estats membres, l¿aprovés ahir. La subvenció autoritzada per Brusel·les supera els 67 milions d¿euros, dels quals 15 corresponen als productors catalans, que es repartiran entre 70.000 hectàrees. Els pagaments es faran efectius, en principi, en el moment en què aquest reglament de la Comissió aparegui en el Diari Oficial. Tanmateix, des d¿Unió de Pagesos de Catalunya, es va apuntar ahir que existeix la possibilitat de començar a cobrar els ajuts abans. Segons el MAPA, els ajuts pont, que precisament es podien sol·licitar fins ahir mateix, es començaran a cobrar aquest mateix desembre. On també s¿ha rebut amb satisfacció la mesura és a les Illes, on el Govern balear també s¿ha compromès a pagar els 120,75 ¿ per hectàrea i així completar el 100% dels ajuts, de manera que els pagesos rebin els 241,5 ¿ màxims proposats per la Comissió. La mesura afectarà a unes 16.000 hectàrees entre les quatre illes. Les demés CC AA no completaran el ajuts
Malgrat l¿alegria general del sector, les demés Comunitats Autònomes no completaran el 100% de les ajudes als seus pagesos. Des de COAG (Cordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos) es considera ¿incongruent¿ que la majoria de les CC AA hagin decidit reduir la seva aportació gairebé un 50% i pagar només uns 60¿ per hectàrea. Per COAG, és ¿inexplicable¿ que només el Principat i les Illes estiguin disposats a completar el cent per cent de l¿ajuda.