Arrenca un projecte Erasmus+ per a l'EA de Manresa
El projecte Eco-motive prepararà formadors en producció ecològica per a persones aturades en zones rurals. Els coneixements que impartiran seran generals sobre la producció i la comercialització i també, més concretament, sobre horta, fruiters i cria de petita ramaderia.
Participants de la primera trobada del projecte Erasmus Eco-motive. Font: DAAM.
Aquest mes de gener, s’ha fet a la Universitat hongaresa Szent István la primera trobada del projecte Erasmus+ Eco-motive. Aquesta trobada s’ha dut a terme en el campus d’aquesta universitat, on tenen lloc els estudis de la branca agronòmica i on hi ha el departament de producció ecològica, que lidera el projecte.
Eco-motive té tres altres socis hongaresos (el GAK, entitat lligada a la universitat i dedicada a la formació contínua en temes agronòmics, l’Ajuntament de Tiszasas i la Fundació Ormánság), un soci romanès (la Fundació Civitas), un soci anglès (el Ruskin Mill Trust) i l’Escola Agrària de Manresa del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya (DAAM).
L’objectiu del projecte és formar formadors en producció ecològica a petita escala de persones aturades en zones rurals. Per aquest motiu, es prepararà un currículum formatiu per als formadors i un currículum formatiu per als usuaris finals. També es redactaran uns llibrets o altres materials didàctics de suport per a ambdues formacions. La formació que es vol donar consistirà en coneixements generals de què és la producció ecològica i aspectes de comercialització, producció d’horta ecològica, producció de fruiters ecològics i cria ecològica de petita ramaderia.
Aquesta formació es portarà a la pràctica de forma pilot durant els tres anys de durada del projecte amb l’objectiu de comprovar-ne la idoneïtat i fer-hi les millores que es creguin convenients.
En aquest context, les reunions de treball de la trobada del gener s’han complementat amb la visita a una institució hongaresa que treballa amb persones amb discapacitat mental, anomenada Iklad Szederfa Otthon. Aquest entitat proposa feines agrícoles i ramaderes als seus interns i malalts de dia. Altres visites durant la trobada van ser la finca de pràctiques de la Universitat Szent István a la vall de Babat i l’Organic Vegetable Market Garden on cultiven una interessant horta d’hivern en doble hivernacle passiu.
Per part de l’escola de Manresa, tres professors han participat en la trobada, tenint ben present que la propera reunió de treball tindrà lloc el mes de juny en aquesta ciutat bagenca.
Els propers mesos caldrà començar la redacció del currículum i dels materials. També es realitzaran els primers esdeveniments de difusió del projecte, en particular una trobada de municipis i entitats d’arreu de Catalunya que treballen la producció ecològica amb persones a l’atur. També, en el marc de la petita ramaderia que Eco-motive promou, l’escola manresana prepara un curs de cunicultura ecològica.