INNOVACIÓ | 21/01/2021  Ruralcat

S’obre la convocatòria SmartCatalonia Challenge centrada en la millora de la gestió dels espais naturals mitjançant tecnologies innovadores

En aquesta ocasió, les pimes i startups tecnològiques participants hauran de donar resposta als reptes de l’àmbit rural mitjançant solucions TIC basades en IoT, Drons, Intel·ligència Artificial i desenvolupament de software.

SmartCatalonia Challenge

El límit per presentar les propostes és el 31 de maig del 2021

La vuitena edició del concurs d’innovació oberta promogut pel Departament de Polítiques Digitals SmartCatalonia Challenge ja s’ha posat en marxa. En aquesta ocasió, el concurs es centra en l’àmbit rural, concretament, en la protecció de l’entorn i el patrimoni natural, a través de la transformació de la gestió dels espais naturals per millorar-la i fer-la més eficient mitjançant solucions tecnològiques innovadores basades en IoT, Drons, Intel·ligència Artificial i desenvolupament de software. Per això, s’ha comptat amb la col·laboració del Cos d’Agents Rurals, que han exposat els quatre reptes que busquen resoldre amb l’aplicació de solucions tecnològiques innovadores:

Repte 1: Millora del seguiment de la fauna salvatge. L'objectiu d'aquest repte és trobar una solució innovadora que permeti assolir una llarga durabilitat dels sistemes de seguiment i monitoratge d’animals en perill d’extinció i obtenir dades en temps real.

Repte 2: Sistemes automatitzats de foragitament de depredadors per a la ramaderia extensiva. L'objectiu d'aquest repte és desenvolupar un sistema  automatitzat de foragitament de depredadors com l’ós bru i el llop per garantir la seguretat de la ramaderia extensiva (especialment bovins i equins) alhora que es protegeix la biodiversitat de l’ecosistema.

Repte 3: Control d’accessos a espais naturals. L'objectiu és desenvolupar una solució innovadora capaç de facilitar, optimitzar i automatitzar el procés de control d'accessos a determinats espais naturals per garantir-ne la seva protecció ambiental.

Repte 4: Utilització de drons o altres tecnologies per al control i captura d'ungulats. L'objectiu d'aquest repte recau en el desenvolupament d'un sistema, preferiblement basat en tecnologia dron, per millorar els processos de seguiment, control i captura de poblacions de senglars i altres espècies d’ungulats que malmeten conreus i provoquen accidents de trànsit.

Durant la fase competitiva, les pimes i startups tecnològiques participants hauran de dissenyar i proposar les solucions tecnològiques per donar resposta als reptes plantejats.

Les inscripcions ja estan obertes a la pàgina web del concurs i el límit per presentar les propostes és el 31 de maig del 2021. A partir d’aleshores, un jurat d’especialistes farà una preselecció de les deu millors propostes, que competiran en directe a la Final prevista per a mitjan de juny.  

Les tres propostes guanyadores rebran premis en metàl·lic per un valor total de 20.000 euros (15.000, 3.000 i 2.000 euros, respectivament), i la solució guanyadora tindrà, a més, l’oportunitat de dur a terme una prova pilot amb el Cos d’Agents Rurals.

El concurs SmartCatalonia Challenge tñe per objectiu incentivar pimes i startups a crear solucions TIC que donin resposta a les necessitats que plantegen municipis i entitats del país.

Font: Polítiques Digitals i Administració Pública