INNOVACIÓ | 30/01/2015  DAAM/RuralCat

Tres alumnes de les EA reben el premi d'innovació i sostenibilitat a la Fira de Reis

Els guanyadors han estat: Pedro Antonio Pérez (EA Manresa) per "Perseus: Conreu de bolets ecològics sobre fusta en zona forestal; Núria Manyà (EA Manresa) per "Bedebosc, projecte de silvopastura mediterrània"; i Raúl Redón (ECAF Sta. Coloma de Farners) per "El bosc interactiu".

Els alumnes premiats. Font: DAAM

Els alumnes premiats. Font: DAAM

A l’actual edició dels premis a la innovació i la sostenibilitat ambiental s’han presentat un total de 19 treballs presentats, amb un molt bon nivell sobre temàtiques molt diverses de la família agrària i provinents de 10 escoles (7 escoles agràries) de tot Catalunya.

El jurat ha valorat la novetat de la idea dels premiats, pel respecte pel medi ambient i la viabilitat tècnica i econòmica dels projectes, fent èmfasi en l’alta qualitat dels treballs presentats. També ha destacat el grau de concreció dels plans de viabilitat dels treballs guardonats.

El primer premi, amb una dotació de 600€, pel treball “Perseus: Conreu de bolets ecològics sobre fusta en zona forestal”, de Pedro Antonio Pérez, de l’Escola Agrària de Manresa.

El treball planteja l’obtenció d’un producte afegit en la gestió forestal, amb la producció de xiitake, gírgola o pollancró sobre tronc tallat, a l’aire lliure, en el mateix bosc. Una prova pilot d’aquesta proposta ja s’ha començat a implantar en una de les parcel·les de Can Poc Oli, la finca de l’Escola Agrària, gràcies a un acord entre l’escola i l’exalumne.

El segon premi, de 400€, ha estat pel treball “Bedebosc, projecte de silvopastura mediterrània”, de Núria Manyà, de l’Escola Agrària de Manresa.

A partir de les necessitats d’algunes urbanitzacions de gestionar la franja forestal perimetral per tal de minimitzar el risc d’incendis, el treball defensa la viabilitat d’un ramat d’ovelles que, amb pastures rotatives, manté aquestes franges amb un baix nivell d’inflamabilitat i combustibilitat.

El tercer premi, de 200€, ha estat pel treball “El bosc interactiu”, de Raúl Redón García, de l’Escola Agrària Forestal de Santa Coloma de Farners.

El treball planteja un joc de taula, on es barreja l’opció lúdica amb l’educació ambiental sobre conceptes forestals i de gestió del medi ambient, pensat per crear una consciència ambiental des d’infants. En aquests moments l’alumne està en la fase de desenvolupament del treball, dissenyant amb l’ajuda d’un il·lustrador el joc i buscant vies de finançament del projecte.

 

Premi a emprenedores de l’àmbit agroalimentari

 

A l’edició d’enguany s’ha premiat també una nova categoria, que s’aposta fermament des del BBVA, per a persones emprenedores de l’àmbit agroalimentari, amb una dotació de 1.600€. S’hi van presentar 7 emprenedors de diferents sectors i va ser guanyador en Jaume Clotet, per l’empresa “Mel·lis, serveis apícoles”.

L’empresa evita la producció massiva de mel i planteja un model apícola alternatiu, inspirat en l’apicultura urbana de les diferents ciutats del món. Projecte d’autoocupació que ofereix un servei integral respecte al món de les abelles i de la mel, des d’accions puntuals, com poden ser retirar abelles de zones de la població, com serveis de manteniment de ruscos en museus, restaurants, escoles, etiquetatge i elaboració de mel pròpia a domicili i tallers o activitats formatives sobre les abelles.

Els premis a la innovació i la sostenibilitat ambiental s’han atorgat en el decurs de les Jornades Tècniques Fira de Reis, celebrades a Manlleu el 28 de gener.

La convocatòria, impulsada per l’Ajuntament de Manlleu, el BBVA i el DAAM, està dirigida a estudiants i emprenedors de l’àmbit agroalimentari, amb l’objectiu de fomentar el desenvolupament i la innovació de les empreses agroalimentàries i incentivar els joves estudiants i les persones emprenedores d'aquest sector a treballar i desenvolupar projectes amb processos innovadors i sostenibles.