Catalunya és Regió Europea de la Gastronomia 2016
Juntament amb la regió portuguesa del Miño, són les primeres a obtenir aquest reconeixement. L'objectiu és promoure els productes alimentaris i la gastronomia com elements essencials de la identitat del país així com agents clau en la promoció turística.
Catalunya ha obtingut el títol de Regió Europea de la Gastronomia 2016, després que els departaments d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) i d’Empresa i Ocupació (DEMO), a través de l’Agència Catalana de Turisme, conjuntament amb entitats, agents i personalitats del país, presentessin aquest matí a Portugal la candidatura catalana per poder optar a aquest reconeixement.
La presentació s’ha fet al municipi portuguès de Ponte de Lima, un dels pobles que constitueixen la regió del Miño, i que també opta al títol de Regió Europea de la Gastronomia 2016.
En el cas de Catalunya, s’ha posat de manifest que la gastronomia és la nostra herència cultural. I que, actualment, la cuina catalana està liderant la gastronomia internacional.
En aquest sentit, l’objectiu de Catalunya és promoure els productes alimentaris i la gastronomia catalanes com elements essencials de la identitat del país així com agents clau en la promoció turística. L'estratègia a seguir consistirà a promoure els productes locals, la cuina i el territori com una clau per al desenvolupament sostenible. El propòsit és també compartir el coneixement i aprendre dels altres socis del projecte.
En la proposta de la candidatura, s’han inclòs esdeveniments específics per a l’any 2016 dins el programa de Catalunya Regió Europea de la Gastronomia, actes que van en la mateixa línia de promoció de la nostra cuina, els productes locals, el territori, la innovació gastronòmica, l’educació per a la salut i la sostenibilitat.
En el discurs de presentació, el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, ha remarcat la importància del sector agroalimentari per a Catalunya i la vocació i compromís amb Europa en general i amb aquest projecte de Regions Europees en particular, i ha manifestat la seva satisfacció de poder comptar amb l’adhesió al projecte d’entitats, agents i persones del país que treballen per promoure la gastronomia, en un sentit ampli, i la seva implicació a sumar esforços per aconseguir la Candidatura Catalunya Regió Europea de la Gastronomia.
Per altra banda, el director executiu de l’Agencia Catalana de Turisme, Patrick Torrent, ha volgut destacar “l’excel·lent oportunitat que ofereix la menció de Regió Europea de la Gastronomia a nivell turístic per reforçar les accions entre turisme, gastronomia, producte i territori i per poder-ho compartir amb les diferents regions participants en el projecte”.
Millorar la qualitat de vida en les regions europees
La Regió Europea de la Gastronomia és una iniciativa, impulsada per una plataforma de regions europees i administrada per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT), que compta amb el suport de les institucions europees. Aquesta iniciativa pretén estimular, recopilar i difondre el coneixement per contribuir a una millor qualitat de vida en les regions europees mitjançant la promoció de les cultures alimentàries i l’estímul de la innovació gastronòmica.
El títol Regió Europea de la Gastronomia s'atorgarà a 2-3 regions de la xarxa cada any, les quals, conjuntament o per separat, desenvoluparan un sòlid programa d'esdeveniments i col·laboracions, cosa que ajudarà les regions a assolir visibilitat, viabilitat, cohesió social i sostenibilitat.
Aquesta distinció té com a objectiu contribuir a una millor qualitat de vida en les regions europees, destacar les diferents cultures alimentàries, estendre l’educació per a una millor salut i sostenibilitat, i fomentar la innovació gastronòmica. Això es vol aconseguir organitzant esdeveniments i mitjançant una plataforma d’intercanvi de coneixements amb el suport de les institucions europees, coordinades per un organisme independent que pot ajudar a recopilar i difondre el coneixement que es genera mitjançant l’activitat de les regions participants.