SECTOR VITIVINÍCOLA | 18/02/2015  DAAM/RuralCat

Catalunya comptarà amb un panel de tast oficial de vins

S'inicia el reclutament dels candidats per formar part d'aquest panel, una eina pionera a nivell estatal i europeu dins el sector, impulsada per l'INCAVI i l'IRTA.

Moment de la reunió sobre el panel de tast oficial de vins de Catalunya, celebrada a Vilafranca del Penedès. Font: DAAM

Moment de la reunió sobre el panel de tast oficial de vins de Catalunya, celebrada a Vilafranca del Penedès. Font: DAAM

L’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), amb col·laboració amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), està desenvolupant la creació d’un panel de tast oficial de vins de Catalunya que permetrà situar el vi català a l’avantguarda de la qualitat.

En aquest panel de tast, es tastaran els vins de les denominacions d’origen (DO) catalanes a través d’un procediment regulat i acreditat per la ISO 17025, d’acord amb el que estableix la normativa europea sobre l’Organització Comuna del Mercat Vitivinícola. De moment aquesta iniciativa compta amb el suport de les DO Alella, Catalunya, Conca de Barberà, Empordà, Montsant, Penedès, Pla de Bages, Tarragona, Terra Alta i la DOQ Priorat. Es tracta d’una eina pionera a nivell estatal i europeu dins el sector vitivinícola, ja que de moment no hi ha cap panel que englobi tots els vins d’una regió.

Un panel de tast de vins és una eina d’anàlisi al servei del sector vitivinícola. Té com a objectiu substituir un judici individual i subjectiu pel criteri mitjà d’un grup d’experts. El panel de tast de vins de Catalunya estarà format per un cap i 25 tastadors oficials procedents de les diferents zones productores.

Precisament, ja s'ha iniciat el reclutament dels candidats a formar part d’aquest panel entre els tastadors de les diferents DO catalanes i altres professionals del sector. Posteriorment, es durà a terme una selecció de candidats, amb una etapa de selecció preliminar, i finalment una selecció específica. Un cop feta la selecció es començarà amb l’entrenament.

Les funcions del panel són, principalment, analitzar organolèpticament els vins catalans, per tal d’elaborar un perfil descriptiu i oferir un criteri independent de valoració. Per tant, el panel de tast verifica les característiques organolèptiques dels vins catalans d’acord amb els requisits i les especificacions establerts a la normativa vigent.

Pel tal que les valoracions dels diferents tipus de vins siguin fiables, els tastadors estaran sotmesos a un rigorós programa d’entrenament i a un procés d’avaluació contínua. Tot el projecte comptarà amb l’assessorament de l’IRTA, ja que disposa d’un laboratori d’anàlisi sensorial que compta amb una dilatada experiència en l’assessorament, la formació i l’entrenament de panels de tast de diversos productes alimentaris.

El panel de tast oficial de vins de Catalunya estarà ubicat a Vilafranca del Penedès, a les dependències de l’INCAVI. Es preveu un termini de 13 mesos per executar aquest projecte.