Catalunya té un bon nivell de r+d+i en nutrició i ciència i tecnologia dels aliments
L'Institut d'Estudis Catalans ha publicat el primer report en que s'analitza l'evolució de la recerca en Nutrició i Tecnologia dels Aliments a Catalunya. El document presenta dades descriptives sobre les institucions dedicades a la R+D en alimentació, els recursos humans i econòmics dels que disposen i la producció científica d'aquests agents.
Gràcies a un fuet desenvolupat per l'IRTA persones que no consumeixen productes lactis podrien incloure probiòtics en la seva dieta. Font: IRTA
La recerca, el desenvolupament i la innovació en nutrició i ciència i tecnologia dels aliments són factors clau per a contribuir a la salut personal i pública del país i a la competitivitat de la indústria alimentària, i també per a la productivitat del sector agroalimentari a Catalunya i la valorització dels seus productes. Per això és útil i important conèixer quin és l’estat de la R+D en l’àmbit dels aliments i de l’alimentació en el nostre país.
En aquest report, el primer que es publica en aquest camp, s’analitza l’evolució de la recerca en Nutrició i Tecnologia dels Aliments en els anys 2003-2009, ambdós inclosos. Es presenten dades descriptives sobre les institucions dedicades a la R+D en alimentació, els recursos humans i econòmics dels que disposen i la producció científica d’aquests agents.
Els resultats indiquen que el nombre d’articles de les categories indexades com Food Science and Technology i Nutrition and Dietetics ha augmentat progressivament durant aquest període, així com la ràtio de citacions per article. A més, l’evolució del nombre de patents espanyoles i europees sorgides a Catalunya en aquest període ha estat realment positiva.
El report finalitza destacant que el sistema de R+D+I de l’àmbit de la nutrició i la ciència i tecnologia d’aliments de Catalunya “té un bon nivell de producció científica i tecnològica i creix raonablement”. De tota manera, adverteix que “encara no ha assolit el nivell que li correspondria per la importància econòmica, social i sanitària de tots els àmbits que es relacionen amb els aliments i l’alimentació en una societat com la catalana”.