Presentació a Barcelona de la nova Denominació d¿Origen Protegida Arròs del Delta de l¿Ebre
La Denominació d'Origen Protegida (DOP) Arròs del Delta de l'Ebre s¿ha presentat a Barcelona avui dimecres, 22 d'octubre. El 100 per cent de la producció de la nova DOP procedeix de les dues cooperatives d'arròs que hi ha al Delta, i garanteix la continuïtat del model agronòmic d¿aquesta zona.
Un moment de la presentacíó de la DOP Arròs del Delta de l'Ebre. Foto: DARP
El secretari general del Departament d¿Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP), Germà Gordó, el president del Consell Regulador de la DOP Arròs del Delta de l¿Ebre, Francesc J. Reverté, i el president de l¿Acadèmia Catalana de Cuina, Miquel Espinet han presidit l¿acte de presentació, que ha tingut lloc al Teatre Nacional de Catalunya. Les cooperatives que aglutinen la totalitat de la producció que s'empara sota la nova DOP Arròs del Delta de l'Ebre són Arrossaires del Delta de l¿Ebre (resultat de la fusió de totes les cooperatives del marge esquerre del riu Ebre, que comercialitza amb la marca "Bayo") i la Cambra Arrossera del Montsià (fruit de la unió de les cooperatives del marge dret del riu, que comercialitza com "Arròs Montsià"). Aquestes cooperatives, les úniques empreses certificades a la nova DOP, representen al voltant del 80% del total de l'arròs que es conrea al delta. Per a la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), és molt important que el consumidor conegui que es tracta d'un producte cultivat, elaborat i envasat al delta de l'Ebre, amb les màximes garanties de qualitat i seguretat alimentàries. Tot el procés de producció està avalat pel compliment de les més estrictes mesures sanitàries i de conreu. Per la seva banda, el DARP va determinar els eixos fonamentals que ha de tenir un model agronòmic sostenible en el marc de la Política Agrícola Comuna per tal d¿impulsar i garantir el futur del sector agrari del Delta de l¿Ebre. En aquest sentit, no hi ha cap alternativa a mig termini a l¿actual conreu de l¿arròs del Delta de l¿Ebre capaç de donar resposta de manera simultània i equilibrada als aspectes ambientals, econòmics i socials com ho fa aquest conreu. El Delta de l¿Ebre, és una zona amb unes característiques climàtiques i edafològiques especials, pròpies i diferents d¿altres zones arrosseres, que la fan idònia pel conreu i la producció d¿arròs de qualitat . A més a més, presenta una integració òptima en aquest espai geogràfic i contribueix a la conservació dels ecosistemes naturals. L¿arròs del Delta de l¿Ebre és un producte molt vinculat al seu origen, al lloc d'on procedeix, el Delta de L'Ebre, amb un microclima específic caracteritzat per un clima mediterrani suau, una hidrografia circumscrita a l¿Ebre, al vent del Sud i als dos canals paral·lels al riu i uns sòls sense pràcticament relleu. Sense oblidar-nos del caràcter tradicional del seu conreu, el qual queda ben patent en les nombroses referències escrites, la primera de les quals ens remunta al segle XV. Aquest producte conreat en petites explotacions, ha constituït un dels aprofitaments fonamentals dels terrenys pròxims al riu. Totes aquestes circumstàncies fan que l¿arròs del Delta de l¿Ebre compleixi amb tots els requisits i les condicions necessàries per què hi sigui reconegut com a Denominació d¿Origen Protegida (DOP) mitjançant el Reglament Europeu. Per aquest motiu, el DARP des de fa temps treballa en aquest canvi de figura jurídica, i ja al juliol d¿enguany va quedar protegit amb caràcter transitori com a DOP Arròs del Delta de l¿Ebre a nivell de Catalunya. Durant la presentació de la DOP del Delta de l¿Ebre s¿ha fet una degustació de plats cuinats per tres prestigiosos cuiners autòctons de la zona del Delta de l¿Ebre, els quals han preparat i posteriorment han comentat cinc plats elaborats utilitzant com a base l¿arròs protegit sota la DOP Arròs del Delta de l¿Ebre. A l¿acte hi ha assistit diversos restauradors i persones del món de la gastronomia, com ara el president de la Fundació Institut Català de la Cuina, el president de la Chaîne de Rôtisseurs de Girona i la directora de l¿Associació Catalana de Fondes de Catalunya, i representants de prestigiosos restaurants com ara Botafumeiro, Ca l¿Isidre, Casa Gallau, El Elche, Hofmann, La Gamba de Palamós, Magi Vinya Rosa, Parellada, Sala de Berga, 7 Portes i Via Veneto.