Els experts afirmen que la crisi de l¿EEB va costar 92.000 milions d'euros al sector boví de la UE
La crisi de les vaques boges va costar al sector boví europeu almenys 92.000 milions d'euros, segons un estudi realitzat per experts del departament de genètica del Trinity College de Dublín. L¿estudi afirma que aquesta ha estat la malaltia "més costosa de les que han afectat a la cabanya ramadera europea".
Encarregat per l'Associació Europea de Producció Animal i dirigit per Patrick Cunningham, i amb el títol "El futur del sector ramader europeu després de la crisi de l'Encefalopatia Espongiforme Bovina (EEB)", l¿estudi estima les despeses de la separació dels components que no poden entrar en la cadena alimentària en 55 euros per cap, l'eliminació de les farines animals en 21 euros i el cost dels test de detecció de la malaltia en 35 euros. El cost total, segons assenyala l'estudi, és de 100 euros per animal sacrificat, el que suposa una pèrdua de prop d'un 10 per cent del valor de cada animal, sense comptar les despeses d'identificació del bestiar i l'impacte sobre els preus de venda de la carn de boví. El professor Cunningham preveu que dintre de deu anys " potser ens sorprengui trobar un cas d¿EEB", però encara que disminueixi el numero de casos es mantindrà el cost de 100 euros per animal "tret que s'elimini la pràctica del test i el sacrifici de tot el ramat", el que reduiria la despesa a 75 euros per animal. L¿estudi planteja com alternativa per a reduir costos trobar un ús rendible a les farines de carn i os, que abans de la crisi es pagaven a 0,16 euros el quilo, i que ara costa destruir 0,35 euros per quilo, i afegeix que la Unió Europea (UE) produeix entorn de 16 milions de tones de subproductos animals per a transformar en farines. També destaca que queda per resoldre l'origen actual de la malaltia, una vegada que s'accepta que l'alimentació del bestiar amb farines de carn i os contribueixen a estendre-la. Els experts irlandesos entenen que el major prejudici a llarg termini per a la ramaderia comunitària és la desconfiança dels consumidors europeus en l'aplicació d'avanços tecnològics a la producció, mentre que en la resta del món accepten el tractament amb hormones del boví o l'ús de transgènics. Igualment, afirmen en l'estudi que la confiança dels consumidors en la integritat de la cadena alimentària ha estat "seriosament danyada, els governs i administracions desacreditats" i que les mesures correctores condicionaran la forma de produir a Europa. L'informe conclou amb una conseqüència positiva de la crisi de les vaques boges i és que l'alimentació a Europa "mai ha estat tan segura ni el nivell de sanitat animal de la seva cabanya tan alta".