SANITAT VEGETAL | 04/03/2021  Ruralcat

Agrotecnio i la UdL han reunit experts i investigadors internacionals en una jornada sobre plagues en cultius de blat de moro

En aquest esdeveniment, que ha comptat amb investigadors dels Estats Units i Itàlia, s'han abordat els principals problemes del blat de moro que afecten els agricultors del sud d'Europa. Els investigadors d’Agrotecnio estudien en l'actualitat les relacions entre les varietats de blat de moro biofortificades i les plagues.

Cultiu de blat de moro

Cultiu de blat de moro

El grup de recerca en Control Integrat de Plagues (CIP) de la Fundació Centre de Recerca en Agrotecnologia-Agrotecnio, centre CERCA adscrit a la Universitat de Lleida (UdL), ha realitzat una jornada de transferència de recerca sobre control de plagues i virosis de blat de moro en el marc del Màster de Protecció Integrada de Cultius (PIC) de la UdL.

En aquest esdeveniment en línia, que va tenir lloc l'11 de febrer, hi han participat investigadors dels Estats Units i Itàlia que han mostrat als més de 80 assistents, entre els quals es trobaven tècnics assessors de Catalunya i Aragó, els resultats dels seus treballs per a l'optimització del rendiment d'aquest cultiu.

Així, els investigadors d’Agrotecnio han abordat tres àrees principals en les quals basen els seus treballs: les plagues de barrinadors, podrien evolucionar al llarg dels anys a conseqüència dels canvis productius, climàtics i l'aparició de noves varietats, la virosi i la influència del paisatge en els cultius de blat de moro. En aquest últim punt, els investigadors van recomanar realitzar diverses accions per a un bon maneig dels factors implicats en les plagues del blat de moro com són la sembra primerenca, l'ús de la diversitat dels marges dels cultius tractant d'aprofitar els seus aspectes positius i reduir els negatius, el foment dels hàbitats no conreats o el no solapament dels cereals d'hivern i el blat de moro.

Respecte a la recerca internacional desenvolupada en blat de moro, els ponents convidats a les jornades de transferència han pogut tractar dos temes d'especial interès: l'aranya vermella i les plagues de sòl. En primer lloc, el professor John Paul Michaud de la Kansas State University (Estats Units), va il·lustrar als assistents sobre com en aquest país es controla la plaga d'aranya vermella mitjançant l'ús d'àcars depredadors i l'ús selectiu de productes fitosanitaris amb la fi última de manejar l'ecosistema i afavorir el seu control. Pel que fa a les plagues del sòl en blat de moro, aquest aspecte va ser abordat pel Dr. Lorenzo Furlan de l'agència italiana Veneto Agricoltura, qui va assenyalar els factors que afavoreixen l'augment de les densitats d'aquestes plagues, com són els 'cucs de filferro', i va suggerir pautes per al seu control racional.

Els projectes de recerca i transferència presentats en les jornades pel grup de Control Integrat de Plagues d’Agrotecnio i la UdL han establert bases en l'àmbit internacional i s'apliquen amb efectivitat en la indústria agrícola. No obstant això, els seus membres desenvolupen ara juntament amb el grup de recerca en Biotecnologia Vegetal Aplicada del mateix centre una nova línia que relaciona el control integrat de plagues amb la biotecnologia.

Font: Agrotecnio

Informació relacionada