PREMIS | 10/03/2021  Ruralcat

Candidatures dels premis PITA 2020 en la modalitat d’Empresa agrària

Ous ecològics Montsoliu ha estat l’empresa guanyadora d’aquesta categoria en l’edició de 2020 i l’empresa Racó Calent, CB, la nominada. En aquesta modalitat s’han presentat un total de vuit candidatures.

Gallina

Montsoliu va néixer l’any 2013 amb 300 gallines, i avui ja en sumen més de 30.000

Guanyadora PITA Empresa Agrària

En la modalitat d’Empresa Agrària la guanyadora ha estat Origen Rural, SL – Ous Ecològics Montsoliu, per la implementació d’un sistema de traçabilitat Blockchain per garantir l’origen ecològic dels ous. L’empresa va néixer l’any 2013 amb 300 gallines, i avui ja en sumen més de 30.000. El seu objectiu és fer arribar la producció ecològica, totalment sostenible i respectuosa envers el medi ambient, sense intermediaris, directament de les seves granges, i també el benestar de les seves gallines, criades en llibertat, i el compromís amb el medi ambient. Per oferir la màxima transparència als consumidors, han incorporat a l’envàs un codi QR que, gràcies a la tecnologia Blockchain, permet veure les gallines a temps real i comprovar la granja d’origen, i la data de posta dels seus lineals.

Nominada PITA Empresa Agrària

L’empresa nominada ha estat Racó Calent, CB – Pommy House, per la recuperació del cultiu de la magrana amb pràctiques de conreu eficients i sostenibles. Es tracta d’una empresa familiar que va néixer fa sis anys com a resultat de la crisi del sector dels cítrics. Els seus fundadors, Gianni Masià i María Fernanda García, van apostar pel conreu de magranes, un cultiu adient per al terreny i la climatologia de la zona, a Sant Carles de la Ràpita, a l’interior de la Reserva de la Biosfera Unesco del Delta de l’Ebre. Conreen magranes vermelles, principalment primerenques, de les varietats d’Emek, Parfianca i Smith de manera sostenible i innovadora i amb residu zero. Les magranes POMMY HOUSE s’adrecen a múltiples destinacions europees i, ocasionalment, l’Orient Mitjà, on gaudeixen d’una excel·lent reputació per la seva aparença i qualitat.

Candidatures PITA Empresa Agrària

Pel que fa a les candidatures presentades en aquesta modalitat, trobem Jordi Puig Roca – l’Espigall per la creació d’un visor d’escenaris de canvi climàtic per a l’agricultura. Es tracta d’un model de càlcul que permet determinar la idoneïtat de cultiu actual i futura de qualsevol varietat en un territori a partir de dades climàtiques i edafològiques i de les previsions de canvi climàtic facilitades pels organismes oficials. Això facilita la presa de decisions per a noves plantacions o per a qualsevol inversió al llarg dels pròxims 30 anys.

L’explotació ramadera La Manresana, SL, ha estat candidata per la transformació d’una granja cunícola en una explotació de gallines criades en llibertat. A causa de la contínua crisi de la cunicultura iniciada l’any 2007, es van unir amb l’empresa Ous de Calaf per produir ous del número 1 de gallines criades en llibertat. Gràcies a la conversió del model de negoci, l’empresa ha trobat una bona sortida a la crisi del conill, i alhora contribueix a la millora de les pràctiques ramaderes de benestar animal.

Explotacions 4200, SL – Espirulina.BIO també ha estat candidata a Empresa agrària per l’impuls d’un nou ofici en el sector primari, el cultivador de microalgues. L’any 2019 van crear la granja Espirulina. BIO amb un doble objectiu, produir una espirulina artesana d’alta qualitat i investigar i transmetre noves formes que simplifiquin i millorin els sistemes de cultiu de la microalga. La granja disposa de la tecnologia adaptada per fer el seguiment dels paràmetres fisicoquímics en temps real, i també dels instruments necessaris per produir i processar l’espirulina de manera artesanal, amb la qual cosa ha esdevingut un centre de referència en aquest cultiu.

Jaume Xavier Alòs també ha estat candidat per la construcció revolucionària d’una nova nau que ha donat un gir a la tradició constructiva de naus d’engreix de porcí al territori, tot passant de les típiques naus amb quadres de 13/15 porcs a una instal·lació que acull 410 porcs per corralina. Aquest sistema permet una millora considerable en el benestar animal. La instal·lació compta amb un sistema de pesatge individual i una classificadora que subministra el pinso adequat, segons el pes de l’animal.

Núria Baucells – Debosc ha estat candidata per la cria de pollastres dins d’un bosc ecològic certificat. La finca es troba en un bosc de quasi 7.000 metres quadrats de superfície, situat a 1.000 metres d’altitud, al nord de la comarca del Solsonès, al bell mig del Prepirineu català. En aquest idíl·lic enclavament, envoltats de vegetació, els pollastres creixen gaudint del sol i de l’aire del Pirineu. Els pollastres són criats al bosc en llibertat, sense presses, de manera genuïna i alimentant-se de productes naturals, sense utilitzar additius químics ni medicaments. Així s’aconsegueix una carn de pollastre orgànica, saludable i amb el gust de tota la vida, que va més enllà del segell “ecològic”.

Per últim, trobem a l’empresa Castanya de Viladrau, SCP, candidata als PITA 2020 per la fabricació de farina de castanya. L’empresa va néixer l’any 2009 amb el ferm objectiu de recuperar els boscos de castanyers abandonats dins el Parc Natural del Montseny, Reserva de la Biosfera. És la primera empresa del país a vendre durant tot l’any castanya torrada de producció autòctona. La farina de castanya és un producte encara molt desconegut, que s’elabora a partir de la castanya deshidratada (secallona). Es tracta d’una farina ecològica, lliure d’al·lèrgens, intoleràncies i gluten. A més, a diferència d’altres empreses, la farina s’elabora sota demanda del client per minimitzar el temps entre la producció i la distribució, cosa que permet que el producte conservi tota la frescor.

L’objectiu dels premis PITA és contribuir a la millora del sector agroalimentari, forestal, pesquer i del medi rural de Catalunya. El Premi es convoca en tres categories: Empresa agrària, Agroindústria i Jove emprenedor/ a innovador/a. Els premis estan dotats amb 6.000 euros per a cadascuna de les modalitats, i les nominacions, amb 2.000 euros.

La XIX edició dels PITA 2020 ha comptat amb la participació de 20 empreses, de les quals tres han estat guanyadores i tres més nominades.

Recordem que la XX edició dels premis PITA 2021 ja està oberta i les candidatures es poden presentar fins el 15 d’abril de 2021, inclòs al següent enllaç: http://agricultura.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/7225_Premi-a-la-Innovacio-Tecnologica-Agroalimentaria-PITA.

Font: RuralCat