PREMIS | 15/03/2021  Ruralcat

Cinc iniciatives del GALP Mar de l'Ebre reben els distintius de l'Estratègia Marítima de Catalunya 2019-2020

La convocatòria d’ajuts dels Fons Europeus Marítims i Pesquers del període 2019-2020 destinarà 1,2 milions d’euros a 44 projectes dels GALP, que generaran una inversió al territori de més de 2,4 milions d’euros.

Peixeteria de la Confraria de Pescadors Sant Joan de Deltebre

Peixateria per a la promoció de peix local de la Confraria de Pescadors Sant Joan de Deltebre (font: DARP)

Cinc iniciatives dels Grups d’Acció Local Pesquer Mar de l’Ebre (GALP) han estat reconegudes per la Direcció General de Pesca i Afers Marítims del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació amb els distintius de l’Estratègia marítima de Catalunya 2019-2020 (EMC).

L’objectiu d’aquests distintius, que enguany s’atorguen per segon cop, és reconèixer aquelles iniciatives que hagin contribuït a la implantació de l’Estratègia marítima de Catalunya, una eina consensuada entre tots els departaments de la Generalitat per impulsar un desenvolupament sostenible i respectuós envers l’ús de la mar, la creació i el manteniment d’ecosistemes marins resilients, la millora de la qualitat de vida de la ciutadania i un marc de governança innovador que garanteixi l’operativitat.

Les iniciatives GALP Mar de l’Ebre distingides enguany són:

-Creació d’una peixateria per a la promoció de peix local de la Confraria de Pescadors Sant Joan de Deltebre.

-Habilitació d’un espai per dur a terme la transformació, elaboració i comercialització de productes derivats de la pesca. Peixateria Magdalena Nos Paris.

-Presentació del projecte “El patrimoni etnològic de la Mar de l’Ebre. Una eina de posada en valor i divulgació de l’activitat pesquera”. Ajuntament de la Ràpita.

-Presentació del projecte “Construcció i adaptació del restaurant mariner Mestral a l’Ametlla de Mar”. Restaurant Mestral.

-Diversificació de l’activitat del Centre de Submarinisme Plàncton Diving.

Els diplomes s’ha lliurat en el marc de la Jornada sobre el Desenvolupament Local Participatiu al GALP Mar de l’Ebre en què s’han avaluat els resultats i les oportunitats d’implementació de l’Estratègia marítima de Catalunya al territori, que tindrà lloc de manera telemàtica.

En aquesta jornada, també s’ha analitzat l’estat d’execució del Fons Europeu Marítim i Pesquer (FEMP) a Catalunya, els resultats d’implementar les Estratègies de Desenvolupament Local Pesquer (EDLP) a cada territori, i les futures oportunitats de finançament en el marc del FEMP. 

Així, en la convocatòria d’ajuts FEMP dels GALP 2019-2020, es van aprovar 44 projectes en total que han generat una inversió als dos territoris de 2.474.755 euros, dels quals 1,2  milions són d’aportació pública.

A Catalunya, s’han constituït dos Grups d’Acció Local Pesquers (GALP), el GALP Mar de l’Ebre i el GALP Costa Brava, que esdevenen un instrument de participació territorial per definir i implementar les estratègies de desenvolupament local participatiu (EDLP), aprovades en el marc del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP).

Les EDLP contribueixen a la creació i/o el manteniment de llocs de treball del sector pesquer, l’augment del valor afegit dels productes de la pesca i l’aqüicultura, la diversificació de l’activitat pesquera, el foment de l’economia blava, la protecció del medi ambient territorial, la protecció i recuperació del patrimoni cultural dels municipis pesquers, el foment de la cohesió social i l’impuls en les comunitats locals de mecanismes de participació local i nous models de governança.

Font: DARP

Informació relacionada