FRUITA | 13/03/2015  DAAM/RuralCat

EUFRIN, l'ADV del Poal i la IGP poma de Girona, guanyadors dels SmartFruit 2015

El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha lliurat els premis SmartFruit a la innovació, l'aplicació i la promoció de la gestió integrada de plagues (IPM), convocats pel Comitè Organitzador de l'IPM International Congress.

El conceller Pelegrí lliurant el premi a l'Agrupació de Defensa Vegetal del Poal. Font: DAAM

El conceller Pelegrí lliurant el premi a l'Agrupació de Defensa Vegetal del Poal. Font: DAAM

En la categoria de recerca, innovació i/o desenvolupament en gestió integrada de plagues, enguany s’ha volgut reconèixer la tasca d’EUFRIN, la xarxa d’instituts de recerca europeus en fruita, pel seu compromís des del 1993, any de la seva primera reunió a Bonn (Alemanya), a favor de la difusió dels objectius i les idees generades en l’àmbit de la investigació i la recerca mitjançant: la premsa especialitzada, la comunicació general, les societats científiques de cada país, reunions, conferències, etc.

Sobre EUFRIN, Pelegrí ha dit que “destaca per la investigació i la innovació coordinada, útil, enfocada i que s’adreça al foment de la producció sostenible de fruita. La tasca que duu a terme el Grup de Treball de Producció Sostenible per reduir al màxim possible els residus esdevé també un bon referent que guarda una estretíssima relació amb els objectius de la gestió integrada de plagues i de l’SmartFruit”.

També ha recordat que “és per això que el Comitè Científic ha volgut reconèixer aquesta tasca, a la qual Catalunya se suma amb orgull, ja que un dels socis integrants d’EUFRIN és l’IRTA, el gran institut de recerca agroalimentària de Catalunya que, com sabeu, treballa intensament en molts dels àmbits relacionats amb la fructicultura i la sanitat vegetal.”

En la categoria d’aplicació i transferència tecnològica o de coneixements, el premi ha estat per a l’Agrupació de Defensa Vegetal del Poal, que encarna l’esperit més genuí del que és la iniciativa mateixa dels productors i la seva voluntat permanent de col·laborar i avançar juntament amb tècnics, científics i l’Administració en allò que els faci anar un pas més endavant del que és imprescindible per complir la normativa.

A més, la trajectòria de l’ADV del POAL, amb més de 27 anys d’existència, avala també una extensa experiència i dedicació a la lluita amb tècniques alternatives a l’aplicació de productes fitosanitaris químics en fruiters.

Les primeres proves amb la tècnica de confusió sexual a la zona fructícola de Lleida contra diferents plagues acumulen gairebé trenta anys. Trenta anys de dedicació i de necessitat per adaptar-se als canvis i a les resistències que posaven les plagues mateixes als productes fitosanitaris.

Pelegrí ha explicat que “aquesta voluntat dels productors i els seus tècnics es va anar dotant també de l’expertesa de professionals de l’Administració i dels centres de recerca de la Universitat. Així van néixer projectes com el Pla-Net-Cydia l’any 2002, en estreta col·laboració amb el DAAM i totes les ADV de la zona fructícola de Lleida.”

Segons el conseller d’Agricultura, “gràcies a això, avui tenim més de 4.500 hectàrees de perera i pomera tractades amb confusió sexual contra la carpocapsa a Lleida”.

També ha agraït especialment “el tarannà constructiu i dialogant de l’ADV del POAL, la seva implicació i empenta amb els projectes de millora de la sanitat i la seva funció de politja de transmissió directa als productors i socis, amb una menció especial a la seva tècnica, la Rosa Llombart.”

“Crec també que aquest guardó ha de ser un reconeixement extensiu a l’esforç i perseverança del personal tècnic de totes les ADV per implementar tècniques noves de seguiment, control i eradicació dels patògens vegetals”, ha conclòs Pelegrí.

Finalment, en la categoria de promoció o comunicació dels productes al consumidor final, el premi ha estat per a la IGP Poma de Girona. El conseller ha felicitat a tots aquells que integren “una voluntat, una concepció i un objectiu que engloba molt més que la simple projecció comercial... un concepte com el de les denominacions qualitatives comporta voluntat, sacrifici, obligacions i, sobretot, constància i convenciment en allò que es fa. En aquest cas concret, en un sistema de producció basat en la sostenibilitat agroambiental com és la producció integrada”.

Des de la creació de la primera ADV a Catalunya, l’any 1984, els tècnics de sanitat vegetal de Girona ja van començar també a fer les primeres proves en producció integrada. A l’època entre 1984 i 1989, aquestes proves van culminar amb el projecte de proves pilot a grans finques de poma de Girona.

Més tard, la creació de la normativa de producció integrada a Catalunya, l’any 1993, pionera a tot l’Estat espanyol, i la creació de les guies de producció integrada de poma, l’any 1995, van impulsar encara més l’aposta de les comarques gironines per aquest tipus de producció.

Finalment, l’any 1998, pràcticament tots els productors de poma de Girona produeixen amb el sistema de producció integrada.

Volent anar més enllà, entre els anys 2000 i 2004, es va posar en marxa el projecte APRO de residus “0”, que l’any 2007 va passar a dir-se Pom-Net i en l’actualitat, des de l’any 2010, s’anomena Fruit.Net i s’ha estès a tot Catalunya.

En relació amb aquest guardó, “aquest és, també, un reconeixement a Fruit.Net com a projecte estrella en aquesta matèria en col·laboració amb les ADV, les universitats de Girona i Lleida, els productors i l’Administració. Des de fa tres anys, tots els productors de poma de Girona treballen dins el programa Fruit.Net, la qual cosa demostra l’aposta decidida per aquest projecte i per la projecció al consumidor del que representa”.

El conseller ha acabat recordant que, “gràcies a tot plegat, avui gaudim de la poma de Girona amb un valor innegable en tots els àmbits, el productiu, el comercial i el de l’impacte econòmic al territori de l’agricultura gironina. Per això, totes les persones que des de bon començament van lluitar per aquest projecte i que avui continuen fent-lo realitat són mereixedores d’aquest reconeixement.

La 2a. edició de l’ SmartFruit, organitzat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, a través de PRODECA, i en col·laboració amb el sector productiu de fruita i els fabricants i comercialitzadors de serveis fitosanitaris, va tancar ahir amb un total de 780 persones inscrites.