PREMIS | 17/03/2021  Ruralcat

Candidatures dels premis PITA 2020 en la modalitat d’Agroindústria

Erm de Pallars Productions, SLU ha estat l’empresa guanyadora d’aquesta categoria en l’edició 2020 i l’empresa SAT Ort Bell, la nominada. En aquesta modalitat s’han presentat quatre candidatures.

Ivan Caelles, creador de l'Oliba Green Beer

Ivan Caelles, creador de l'Oliba Green Beer

Guanyadora PITA Agroindústria

L’empresa Erm del Pallars Productions, SLU – Oliba Green Beer ha estat l’empresa guanyadora del premi PITA 2020 en la modalitat d’Agroindústria. Creada al febrer de 2020 per l’Ivan Caelles, l’Oliba Green Beer és la primera cervesa verda d’oliva del món feta amb set varietats autòctones d’olives del Pallars Jussà. Aquest enginyer agrònom és el creador de la marca “Erm Oli d’oliva de muntanya”, un oli creat gràcies amb la recuperació d’oliveres centenàries abandonades. El principal repte ha estat aconseguir elaborar una cervesa que incorpora atributs de l’oliva com l’aroma, el sabor i el color, barrejant dos elements indissolubles com l’oli i l’aigua. La innovació prové de l’obtenció d’un extracte d’oliva amb què s’aconsegueix aportar aroma, sabor i color i que el producte quedi totalment homogeni.

Nominada PITA Agroindústria

SAT Ort Bell –Rosco fruits ha estat l’empresa nominada en aquesta modalitat per la creació d’un snack saludable a partir de la deshidratació de la poma i la seva cobertura amb xocolata. Aquesta empresa d’Alpicat va decidir diversificar la producció de pomes tot buscant una sortida de quarta gamma al seu producte, com a resposta a la forta crisi de preus del sector fructícola. D’aquesta forma, com a productors de fruita, específicament de pomes Golden i Granny Smith, van donar una nova sortida al producte fora del seu consum en fresc en desenvolupar un snack de poma elaborat a partir d’una innovadora tècnica de deshidratació per fred, amb un recobriment de xocolata. El resultat és un producte que ofereix una alternativa saludable a la rebosteria convencional.

Candidatures PITA Agroindústria

Pel que fa a les empreses candidates, s’han presentat Llet Nostra Alimentària, SL per la creació de les primeres postres làcties Els Músics, un projecte col·laboratiu de més de 490 productors de llet, fruita seca i mató de tot el territori català. Es tracta d’una proposta liderada per Llet Nostra, Mel Muria, Infrusec i Masachs inspirada en la tradició gastronòmica catalana. Per primera vegada, s’ofereix en el mateix envàs individual fruita seca, mel i mató, un producte que garanteix les seves condicions organolèptiques i nutricionals fins al seu consum en qualsevol moment i lloc. Aquest projecte incorpora dues grans innovacions: un conveni intercooperatiu que ha donat lloc al primer producte alimentari i un conveni amb una clara intenció de dinamitzar el sector agrari català.

D’altra banda, la Fundació Mas XirguAliments Onyar ha estat candidata per fomentar la inserció laboral a través de la producció alimentària. La marca “Aliments Onyar” és un projecte amb valor social que té per finalitat generar oportunitats laborals per a persones adultes amb discapacitat intel·lectual i alhora promocionar una alimentació sostenible a través de producte ecològic i de proximitat. Recentment, han inaugurat unes instal·lacions que incorporen una innovadora sala frigorífica amb solució booster CO2 respectuoses envers el medi ambient que garanteixen la seguretat en el procés i permeten augmentar la producció.

L’objectiu dels premis PITA és contribuir a la millora del sector agroalimentari, forestal, pesquer i del medi rural de Catalunya. El Premi es convoca en tres categories: Empresa agrària, Agroindústria i Jove emprenedor/a innovador/a. Els premis estan dotats amb 6.000 euros per a cadascuna de les modalitats, i les nominacions, amb 2.000 euros.

La XIX edició dels PITA 2020 ha comptat amb la participació de 20 empreses, de les quals s’han atorgat tres premis i tres nominacions.

Recordem que la XX edició dels premis PITA 2021 ja està oberta i les candidatures es poden presentar fins el 15 d’abril de 2021, inclòs al següent enllaç: http://agricultura.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/7225_Premi-a-la-Innovacio-Tecnologica-Agroalimentaria-PITA.

Font: RuralCat