FORESTAL | 17/03/2015  RuralCat

Barcelona, capital forestal del Mediterrani

Aquesta setmana es celebra la IV Setmana Forestal del Mediterrani al Recinte Modernista de Sant Pau, del 17 fins el 20 de març. Més de 18 institucions de les diferents regions mediterrànies participen en l'organització d'aquesta cimera.

El conseller Pelegrí durant la inauguració de la IV Setmana Forestal Mediterrània. Font: DAAM

El conseller Pelegrí durant la inauguració de la IV Setmana Forestal Mediterrània. Font: DAAM

La IV Setmana Forestal Mediterrània és una trobada internacional que aplega investigadors, polítics, empresaris i organitzacions de la societat civil per aprofundir en el treball al voltant del potencial dels boscos com a font de riquesa.

Les jornades pretenen posar l’accent en l’anàlisi dels béns i serveis que poden generar els ecosistemes forestals, i com el seu aprofitament pot ser crucial per al desenvolupament socioeconòmic de la regió mediterrània, promocionant el desenvolupament d’una economia verda basada en la gestió forestal sostenible.

Les jornades es desenvoluparan en sessions sobre manteniment de recursos hidràulics, turisme, energia forestal -concretament biomassa-, xarxes de cooperació interregional, i es visitaran diverses experiències d'èxit obtingudes a la zona del Montnegre i el Corredor, a la província de Barcelona.

Més de 18 institucions de les diferents regions mediterrànies participen en l’organització d’aquesta cimera, entre les quals es troben el Ministeri d’Agricultura i Medi Ambient, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya i la FAO, conjuntament amb l’Institut Forestal Europeu (EFI) i el suport del Recinte Modernista.

 

Catalunya: una gran regió forestal i mediterrània

 

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat pel director general de Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares, i el director del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, Denis Boglio, ha participat en la inauguració de la IV Setmana Forestal de la Mediterrània.

Josep Maria Pelegrí ha fet referència a l’origen de la Setmana Forestal Mediterrània: “es pot dir que va néixer d’alguna manera a Catalunya, quan l’any 2008 l’Oficina Mediterrània de l’Institut Forestal Europeu EFIMED, juntament amb el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), i l’Associació de Propietaris Forestals del Mediterrani (ARCMED), totes tres ubicades al nostre país, amb la FAO i altres institucions, vam decidir d’organitzar la primera trobada forestal del Mediterrani sota el nom de Setmana Forestal”.

El conseller d’Agricultura ha assenyalat que “Catalunya és a la vegada una gran regió forestal i mediterrània, i aspira a exercir un paper important en aquestes dues dimensions. El 64% del nostre territori és forestal, i el 40%, arbrat. El 75% d’aquesta superfície forestal és privada; és una realitat social molt profunda i un paisatge omnipresent. Tothom es beneficia del bosc a Catalunya: propietaris, excursionistes, boletaires, serradors, agricultors, caçadors, esportistes, científics, etc. Tot i no ser una realitat econòmica forta, el bosc és omnipresent i és una realitat física i cultural.”

El sector de la fusta local a Catalunya fins a la primera transformació només representa el 0,06% del PIB de Catalunya. El conjunt de la cadena del sector forestal (incloent indústria de la fusta i del suro, industries del paper, arts gràfiques, fabricació de mobles) representa l’1,6 % del PIB global del país, però avui dia gran part dels productes utilitzats en la industria de segona transformació son productes d’importació! “Per tant cal que treballem intensament per estructurar el nostre sector i recuperar l’ús de la fusta local” ha insistit el responsable dels boscos públics catalans.

Pelegrí també ha repassat els múltiples reptes comuns, a què han de fer front bona part dels aquí presents: “el desenvolupament rural, la vitalitat dels nostres territoris, els incendis forestals, la seguretat alimentària, el teixit d’empreses rurals en el sector primari, l’adaptació als canvis en els mercats locals i internacionals, el suport a la indústria de la fusta i dels productes no fusters, l’adaptació al canvi climàtic i les qüestions de governança local”.

Dins d’aquest context comú, Pelegrí ha remarcat “la importància de la innovació, factor clau del nostre futur. L'associem més sovint als sectors més tecnològics, però és realment transversal i necessària si volem que les nostres zones forestals segueixin proporcionant els béns i serveis de què gaudim avui, i si volem crear riquesa i ocupació en l’àmbit rural.”

Finalment, ha dit que “és aquesta mateixa reflexió la que ens ha empès a centrar aquesta edició de la Setmana Forestal Mediterrània en el factor humà: no només els nostres boscos són un ecosistema vital per a les nostres societats, també són una font fabulosa de valors i de riquesa per a individus, famílies i empreses que els aprofiten. Esperem que aquest espai de diàleg que representa la Setmana vagi creixent. És a través d’aquestes interaccions com millor podrem fer front als reptes que tenim al davant.”