REG | 17/03/2015  RuralCat

Comença la campanya de recomanacions de reg a RuralCat

A partir del 18 de març pots rebre per correu electrònic i/o sms les dosis de reg recomanades per als teus cultius. Enguany, com a novetat RuralCat ofereix recomanacions adaptades per a dues zones noves: Segarra-Garrigues i Alguerri-Balaguer. També et podràs subscriure a un butlletí mensual amb notícies, recomanacions, jornades i molt més.

El proper 18 de març comencen els enviaments de les Recomanacions de reg que es generen amb l’Eina de Recomanacions de Reg de Ruralcat, i com cada any des de l’Oficina del Regant (Escola Agrària de Tàrrega) del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural s’està gestionant i millorant aquesta eina de decisió del reg pels productors agraris i assessors. També s’inicia l’enviament a diaris i llistes de distribució de les recomanacions genèriques de cada zona; Lleida, Tarragona, Terres de l’Ebre, Girona i en breu s’espera afegir Barcelona. Setmanalment també es generen recomanacions de reg adaptades a diferents eixos de regadiu com és el cas de l’Algerri Balaguer o pel Segarra Garrigues pel panís.

L’Eina de Recomanacions de Reg ha mantingut un increment en l’evolució del nombre d’usuaris al voltant d’un 10% anual passat dels 197 inicials, el 2005, als 1166 usuaris, el 2014. La ubicació en percentatge dels usuaris és majoritàriament de la zona de Lleida, que és on es concentra la major part de regadius de Catalunya. La majoria d’informes que realitza l’eina són sobre llenyosos, representant un 80% respecte el total, destacant el presseguer i l’olivera. Durant la campanya de reg de l’any 2014 es van enviar 25.182 recomanacions per sms i 66.495 per correu electrònic.

Actualment a l’eina existeixen 45 cultius diferents i múltiples opcions segons el tipus de reg o altres factor com xarxes antipedra o encoixinats. Cal destacar també que com usuari registrat pots accedir a la Consulta d’històrics on es disposa dels històrics de la parcel.la durant els últims 5 anys, independentment de la campanya en que hagis entrat la parcel·la.

 

Com utilitzar l'Eina de Recomanacions de Reg

 

Si ja ets usuari de l'Eina de Recomanacions de Reg, de manera automàtica, tornaràs a rebre els missatges i/o SMS's setmanals als conreus electrònics que tinguis configurats. De tota manera, et recomanem que revisis i/o programis tants cultius com vulguis per enguany.

Si ets un nou interessat cal que et donis d'alta a RuralCat i entris a l'àrea de Comunitat, a l’apartat d'Eines i serveis i al subapartat de Recomanacions de reg. Només seguint quatre passos hauràs introduït les dades necessàries per rebre cada dimarts la dosi o hores de reg per a tots els sectors que vulguis.

Per resoldre qualsevol dubte o observació, pots enviar un correu a l'adreça reg@ruralcat.net

 

Les darreres novetats més destacades

 

En aquesta onzena campanya de funcionament de l’Eina de Recomanacions de Reg de Ruralcat, cal destacar tota una sèrie de millores que s’han estat desenvolupant al llarg d’aquestes últimes campanyes com a objectiu d’adaptar l’eina cada vegada més al nostre entorn i millorar l’eficiència en l’ús de l’aigua de reg.

 • Butlletí mensual al regant.
 • Recomanacions adaptades per a dues zones noves: Segarra-Garrigues i Alguerri-Balaguer.
 • La reducció de la dotació de reg per la presència de la xarxa antipedra (reducció del 25% mentre es troba estesa).
 • La reducció de la dotació de reg per la presència de l’encoixinat en cultius hortícoles (reducció del 20%).
 • Possibilitat de realitzar els càlculs amb el pluviòmetre propi de parcel.la.
 • Allargament de les recomanacions pels cultius dels cítrics.
 • Revisió de tots els coeficients de cultiu (kc).
 • L’obtenció de l’històric dels set últims anys de recomanacions de reg de la parcel.la
 • Nous cultius fins a un total de 45 cultius i un total de 60 estratègies diferents de reg (inclòs el reg deficitari, reg de suport, etc.).
 • Reordenació els cultius per una millor elecció per part de l’usuari.
 • Es poden consultar els històrics de les recomanacions de reg de cada parcel·la durant els darrers anys.