PREMIS | 23/03/2021  Ruralcat

Candidatures dels premis PITA 2020 en la modalitat Jove emprenedor/a innovador/a

Arnau Vilaseca ha estat el jove guanyador d’aquesta categoria en l’edició de 2020 i Paul Domènech, el nominat. En aquesta modalitat s’han presentat vuit candidatures.

Cal Palà

Arnau Vilaseca - Cal Palà ha estat el guanyador del premi PITA 2020 en la modalitat Jove Emprenedor/a Innovador/a per la cria de conills lliures d’antibiòtics

Guanyador PITA Jove emprenedor/a innovador/a

Arnau Vilaseca - Cal Palà ha estat el guanyador del premi PITA 2020 en la modalitat Jove Emprenedor/a Innovador/a per la cria de conills lliures d’antibiòtics. L’explotació agrària i ramadera de Cal Palà està formada per 32 hectàrees de cultiu de cereals i una granja de conills amb 500 mares. L’any 2016, quan apareix a la granja un patogen resistent a quasi tots els antibiòtics, comencen amb l’ús de probiòtics. L’any 2020, el projecte culmina amb la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a la granja de conills com a element d’estalvi i, a la vegada, coherent amb el gir de l’explotació cap a la sostenibilitat i l’agroecologia. Tots aquests aspectes contribueixen a tenir uns conills més sans i forts que en un sistema tradicional.   

Nominat PITA Jove Emprenedor/a Innovador/a

Paul Domenech - Tastim ha estat nominat per la producció d’edamame fresc i congelat a prop de Barcelona. El projecte Tastim, Edamame del País neix amb l’objectiu de donar sortida a l’explotació i rendibilitzar la part agrícola de la finca a llarg termini amb la plantació d’aquest cultiu. El primer edamame fet a casa Tastim vol fer arribar un producte d’alta qualitat amb un sabor únic fet aquí, sense pesticides ni productes químics, i s’han convertit en pioners en el cultiu d’edamame a casa nostra.

Cadidatures PITA Jove Emprenedor/a Innovador/a

Pel que fa als candidats en aquesta modalitat hi trobem Cal Gumer Events, SL -  Fruita de Lleida Bean to bar per la creació de xocolata amb fruita de Lleida. A Cal Gumer Events fusionen dos productes tan singulars i genuïns com els millors cacaus del món procedents de l’Amèrica Central, el sud de l’Àfrica i l’Àsia i les fruites de Lleida (cirera, préssec i poma). El projecte va néixer de la mà de l’Ivan Pascual, guanyador del World Chocolate Masters Spain 2017-2018 al millor xocolater de l’Estat espanyol. El seu procés productiu combina noves tècniques tot fusionant la xocolateria amb el processament de la fruita en excedent, és a dir, fruita sobremadurada que es descarta per a la venda convencional, però que en el seu punt òptim de maduració aporta els sucres propis i totes les aromes volàtils de la fruita. A diferència de la xocolata comercial, el Bean to bar només duu cacau i sucre, sense addició de greixos aliens, aromes artificials i lecitines.

Eudald Planella - El Violinista ha estat candidat per un oli ecològic envasat en Bag in box. El resultat del projecte són uns olis ecològics elaborats amb les varietats Vera del Montserratí i Arbequina de qualitat exquisida que prenen el nom del seu ancestral propietari. Es tracta d’un oli verge extra 100% de proximitat, ecològic i amb un gran valor afegit i en un envasat innovador i sostenible com és el Bag in box.

Marta Palomas - Eixarcolant ha estat candidata per la producció i comercialització de llavors d’espècies silvestres comestibles. El projecte neix de la mà del Col·lectiu Eixarcolant l’any 2019 amb l’objectiu de comercialitzar llavors de plantes silvestres comestibles com a resposta a una nova manera d’entendre l’agricultura i l’alimentació. Concretament, es tracta de 60 espècies diferents, cadascuna de les quals es comercialitza amb la fitxa descriptiva corresponent, cosa que aporta tota la informació sobre les característiques, l’agronomia i el potencial de consum.

Marc Vila - Formatgeria Rotxés per l’elaboració artesanal de formatges. La Formatgeria Rotxés és un projecte familiar que elabora productes artesanals de qualitat i de proximitat amb la llet de les cabres de l’explotació ramadera pròpia. Els seus productes estan elaborats amb llet del ramat propi que diàriament pastura pels volants de la granja i que s’alimenta d’herba, farratges i palla.

Imperfectusbox, SL per la distribució de fruita i verdura imperfecta en línia. Imperfectus va ser creada l’any 2019 amb l’objectiu de reduir el malbaratament d’aliments tot oferint un producte de qualitat, de temporada i de proximitat. La fruita i verdura imperfecta, és a dir, que no compleix els requisits estètics de les grans superfícies, es posa en caixes i es duu directament des del camp al domicili. D’aquesta manera, se serveix el producte de temporada a preus més econòmics, cosa que redueix el malbaratament i l’ús d’envasos.

Eurofruit Alguaire, SL - Fruim per la producció i distribució de figues de qualitat en envasos innovadors i sostenibles. Genís Bordes i Joan Guillaumet creen Fruim, una empresa que es dedica a la producció i distribució de fruita, sempre respectant al màxim el producte i l’entorn natural i servint- lo al consumidor d’una manera atractiva i funcional en envasos innovadors. El resultat del seu treball és la creació d’un envàs innovador i amb múltiples avantatges que, a més, permet donar un pas més en la preservació ambiental.

L’objectiu dels premis PITA és contribuir a la millora del sector agroalimentari, forestal, pesquer i del medi rural de Catalunya. El Premi es convoca en tres categories: Empresa agrària, Agroindústria i Jove emprenedor/ a innovador/a. Els premis estan dotats amb 6.000 euros per a cadascuna de les modalitats, i les nominacions, amb 2.000 euros.

La XIX edició dels PITA 2020 ha comptat amb la participació de 20 empreses, de les quals tres han estat guanyadores i tres més nominades.

Recordem que la XX edició dels premis PITA 2021 ja està oberta i les candidatures es poden presentar fins el 15 d’abril de 2021, inclòs al següent enllaç: http://agricultura.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/7225_Premi-a-la-Innovacio-Tecnologica-Agroalimentaria-PITA.

Font: RuralCat