| 25/03/2015  DAAM/RuralCat

L'OdR parla de l'IES i la fruita dolça a la Fira de Sant Josep

L'Oficina del Regant (OdR), conjuntament amb diverses institucions i empreses, ha participat en dues jornades tècniques en el marc de la 143a Fira de Sant Josep: "La qualitat i el reg en la fruita dolça" i una presentació del Simulador de reg expert IES.

Font: DAAM

Font: DAAM

La primera jornada, inaugurada pel director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, amb el títol de “La qualitat i el reg en la fruita dolça”, tenia com objectiu remarcar, en un primer espai, la importància d’una programació de reg adequada, i en alguns casos, estratègies de reg, com el reg deficitari controlat en préssec, poden ser detonants de la qualitat de la fruita i de la durabilitat d’aquesta a cambra o per al seu transport a mercats més allunyats dels locals. En aquest aspecte van incidir els investigadors Jordi Marsal i Joan Girona, del Grup Eficient de l’Aigua de Reg, i posteriorment en temes de postcollita i qualitat de la fruita, la investigadora Gemma Echeverría, de l’IRTA.

En la segona part de la jornada es va realitzar una taula rodona amb tots els agents de la cadena de producció i comercialització per parlar de la qualitat des dels diferents punts de vista. S’hi va debatre quin paper té el consumidor final a l’hora de l’elecció de la qualitat, com pot millorar la cadena de comercialització i l’emmagatzematge i des del punt de vista del productor en quines limitacions es troba en el seu dia a dia. En aquesta taula rodona es va comptar amb la col·laboració de Jordi Labrador, productor fructícola; Meritxell Abellana, de la cooperativa Fruits de Ponent; Elisenda Casals, d’Afrucat; Carles Pueyo, de Supermercats Pujol, i per últim, Josep M. Villar, de la Universitat de Lleida. La taula va ser moderada per Jaume Sió, subdirector general de Transferència i Innovació Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM). Aquesta jornada va ser molt participativa amb intercanvis d’opinions i punts de vista dels assistents, una seixantena, i dels participants i ponents, i es va animar a seguir treballant en aquests aspectes i sobretot en la millora de la transferència del coneixement al sector i a tota la cadena alimentària per a obtenir un producte competidor aquí i per a l’exportació.

 

Sessió pràctica sobre el funcionament de l’IES

 

A la segona jornada, realitzada a la tarda, es va presentar el Simulador de reg expert IES. L’IES s’emmarca dins un projecte LIFE (LIFE11ENV/ES/621) amb una visió tan pedagògica com pràctica, que uneix l’avançat coneixement dels centres d’investigació en reg i les noves tecnologies informàtiques, amb el màxim esperit de participació activa per part dels regants i agricultors del territori. Aquesta jornada va ser portada a terme per Maite Sisquella, de l’Oficina del Regant (EA Tàrrega) del DAAM, el Jaume Casadesús, de l’IRTA, i el Josep Pijuan, de Barcelona Digital. Aquesta jornada tenia com objectiu ser una sessió pràctica, en què es va ensenyar el funcionament de l’IES a través d’un exemple “in situ” perquè els participants poguessin veure la facilitat amb què, en pocs passos, en entrar dades es podia simular diferents estratègies de reg i sempre amb la comparativa amb el reg que realitza el sistema expert de l’IES.

Aquest projecte es va iniciar a finals del 2012 i s’acaba al setembre del 2015. Actualment, aquesta eina es troba disponible a la pàgina web www.ies-sim.com i el projecte es troba en la fase de difusió per donar-la a conèixer a un màxim de regants i tècnics del territori. Des dels socis del projecte es va creure interessant la presentació en el marc d’una fira agrària com Sant Josep per arribar a tots aquells regants i productors interessats en el tema. Els assistents a la jornada van valorar positivament l’activitat de transferència i el simulador de reg.