FORMACIÓ | 09/04/2015  DAAM/RuralCat

L'EA de Manresa torna a oferir el Curs d'ensinistrament de cavalls per al treball agrícola

Una vintena d'alumnes, majoritàriament professionals de l'agricultura i del desembosc, podran seguir a la finca de Can Poc Oli el camí d'aprenentatge d'un cavall en el delicat procés d'acostumar-lo a realitzar tasques de tracció i de transport en col·laboració estreta amb la persona que el guia.

Imatge del Curs d'ensinistrament de cavalls per al treball agrícola. Font: DAAM

Imatge del Curs d'ensinistrament de cavalls per al treball agrícola. Font: DAAM

D’un format intensiu i eminentment pràctic, amb dues tardes per setmana entre el 7 d’abril i el 2 de juny per un total de cinquanta hores, el curs anirà a càrrec d’en Jordi Terrazas, experimentat conductor de cavalls de treball, que ja va impartir el de l’any passat. També comptarà amb les aportacions d’un ensinistrador professional, d’un veterinari, d’un ferrador i d’un guarnicioner. L’animal que es formarà és el ‘Pelut’, un mascle bretó de sis anys sense ensinistrar, amb el suport de dos animals que ja treballen en diferents feines agrícoles i forestals, el ‘Bru’ i la ‘Nora’, l’euga que va ser formada en el curs de l’any passat.

També s’obre la possibilitat que els assistents portin algun animal seu. Les modalitats i el nombre de sessions amb aquests animals no ensinistrats resten per concretar.

Amb aquesta proposta l’Escola Agrària de Manresa vol prosseguir la tasca, engegada el 2008, de recuperació de la tracció animal com a opció de treball d’actualitat en el marc d’una agricultura amigable amb l’entorn i sostenible. Si bé ja són reconegudes les possibilitats de la tracció animal en horticultura, viticultura i desembosc, àmbits a cadascú dels quals l’Escola va dedicar un curs de formació els anys passats, és cert que aquest tipus d’activitat no es pot improvisar. Treballar amb animals suposa una capacitat logística (allotjament, alimentació, cures) i, sobretot, la capacitat de proposar-los unes tasques que els mantinguin actius i ben acostumats al treball. Per això, la proposta de formació a l’ensinistrament, en el format sens dubte original d’un procés real de doma d’un animal, és un pas més per tal que la tracció animal comenci a ser una realitat no residual dins els àmbits de l’agricultura, especialment l’ecològica, i el desembosc al nostre país.

Al nostre apartat de Més formació pots consultar el programa del Curs d’ensinistrament de cavalls per al treball agrícola i molts altres


 


 

Informació relacionada