SANITAT VEGETAL | 16/04/2015  DAAM/RuralCat

El DAAM presenta les mesures contra el foc bacterià 2015

S'ha creat l'Oficina del Foc Bacterià per a la informació continuada de la situació d'aquest bacteri a la zona fructícola i de les mesures de prevenció i lluita. RuralCat acollirà la sèu virtual d'aquesta oficina.

Perera afectada per foc bacterià. Font: DAAM

Perera afectada per foc bacterià. Font: DAAM

El foc bacterià s’ha propagat aquests darrers anys per la major part dels Estats membres de la Unió Europea (UE), inclosa la veïna França, i per diverses comunitats autònomes de l’Estat espanyol: Extremadura, Castella i Lleó, Castella La Manxa, Navarra, País Basc, la Rioja, el País Valencià, i Aragó. Aquestes regions o part d’elles van haver de deixar de ser zona protegida atès que no van ser capaces d’eradicar els focus de foc bacterià.

Catalunya va patir focus de foc bacterià els anys 1998 i 1999 a Corbins i Torre-serona, el 2003 a la Cerdanya, i el 2007 a la zona fructícola de Girona. Tots aquests focus van ser totalment eradicats. I els anys 2013 i 2014, però, han aparegut diversos focus a la zona fructícola de Lleida que ha provocat que 5 comarques de Lleida perdin l’estatus de zona protegida del foc bacterià: Segrià, Noguera, Pla d’Urgell, Urgell, i Garrigues. La resta del territori català es manté com a Zona Protegida.

Enguany, per tal d’evitar la propagació de la malaltia, el DAAM ha endegat les següents mesures:

 

Reforçament de les actuacions d’informació i divulgació

 

S’ha creat l’Oficina del Foc Bacterià per a la informació continuada de la situació d’aquest bacteri a la zona fructícola i de les mesures de prevenció i lluita. També es donarà informació permanent sobre la situació del foc bacterià a la zona fructícola i dels moments de màxim risc.

Es podrà accedir a aquesta Oficina a través del portal Ruralcat, a on s'està desenvolupant el seu allotjament web. També es duran a terme xarrades, fulls informatius, i informació permanent a través de les reunions mensuals amb els tècnics de les ADV i la Taula Sectorial de la Fruita.

 

Reforçament de la prospecció de les plantacions sensibles per a detectar els focus en el seu inici

 

Enguany la prospecció ja es va iniciar a l’hivern, concretament la darrera setmana de gener, i a partir d’aquest dilluns, dia 13 d’abril, s’ha contractat 12 tècnics prospectors que col·laboraran amb els tècnics del Servei de Sanitat Vegetal i els tècnics de 25 ADV que han decidit col·laborar amb la prospecció. La prospecció de plantacions es realitzarà durant tot l’any fins a mitjans de desembre.

 

Actuacions de prevenció i lluita

 

Els titulars de les plantacions afectades han de fer obligatòriament les actuacions següents: arrencada i destrucció immediata de tots els arbres amb símptomes, o extirpació i destrucció immediata de les parts de l’arbre amb símptomes, mitjançant el tall efectuat, almenys, a 40 centímetres del límit proximal visible de la infecció i amb desinfecció immediata de l'instrumental emprat. També han de comunicar la detecció del focus a l’Oficina del Foc Bacterià.

A més, els agricultors també han de realitzar tractaments fitosanitaris preventius, desinfecció de les eines de poda després de realitzar l’operació a cada planta, i desinfecció de les màquines de poda en el moment de l’entrada de la maquinària a la parcel·la. I un tema molt important és, alhora, l’eliminació de les floracions secundàries en tots els fruiters susceptibles i la desinfecció de les eines utilitzades.

El Servei de Sanitat Vegetal donarà el màxim suport als fructicultors i visitarà totes les parcel·les afectades per tal d’assessorar-los de les mesures més adients per a lluitar contra el foc bacterià.

 

Control d’empreses proveïdores de material vegetal susceptible al foc bacterià

 

Els proveïdors de material vegetal susceptible al foc bacterià de les 5 comarques que han sortit de zona protegida no poden emetre Passaport Fitosanitari ZP-b2, excepte que estigui dins d’una zona tampó. Poden vendre planta a zones no protegides amb Passaport Fitosanitari CE. Per part del DAAM, es realitzarà les inspeccions anuals preceptives per a poder autoritzar Passaports Fitosanitaris CE i es donarà suport a aquells proveïdors que vulguin constituir zones tampó.

 

Altres actuacions complementàries

 

D’altra banda, el Departament ha arribat a un acord amb el Centre d’Innovació i Desenvolupament en Sanitat Vegetal (CIDSAV) de la Universitat de Girona, que compta amb el màxim expert del foc bacterià a nivell estatal, per a donar suport a les mesures de seguiment i control; s’ha reforçat el laboratori de sanitat vegetal que compta amb el suport del laboratori estatal de referència de bacteris; i es manté contactes amb experts d’altres països afectats (Itàlia, Bèlgica, etcètera).

El DAAM també fa peticions al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA) per a la autorització d’ús excepcional de productes fitosanitaris que puguin prevenir i lluitar contra aquesta perillós bacteri.

Recorda que pots més informació sobre sanitat vegetal per a fruiters i el foc bacterià al butlletí d’informació sanitària de l’abril.