FRUITA | 21/04/2015  DAAM/Ruralcat

Les previsions de collita de préssec i nectarina creixen un 3 %

Les primeres estimacions de collita de préssec i nectarina a Catalunya per al 2015 indiquen un augment de producció del 3% fins a les 425.060 tones davant de les tones 411.077 de 2014. Aquestes dades reforcen Catalunya com una de les zones productores més importants de l'Estat i d'Europa.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) i l’Associació empresarial de la fruita de Catalunya Afrucat han presentat les primeres estimacions de collita de préssec i nectarina a Catalunya per al 2015, que indiquen un augment de producció del 3% fins a les 425.060 tones davant de les tones 411.077 de 2014.

Per demarcacions, les dades assenyalen un creixement del 4% a Lleida i del 2% a Tarragona, mentre es registraria un descens del 22% a Girona i del 2% a Barcelona. La producció esperada a Lleida és d’unes 380.100 tones, encapçalant la producció catalana d’aquestes espècies. La demarcació de Tarragona és la segona demarcació en producció de fruita de pinyol, amb una producció esperada d’unes 36.000 tones. A Barcelona, la producció esperada se situa en unes 6.760 tones, i a Girona, en 2.200 tones.

Val a dir que les dades de previsió de collita presentades són provisionals i que s’han elaborat perquè s’han de presentar aquest mes d’abril en el Congres Europeu de Previsions de Collita de Fruita de Pinyol-Europech i en el 19è Fòrum del préssec i la nectarina, a Alcarràs. Així, aquestes primeres previsions s'han calculat a partir de les informacions disponibles a data 16 d'abril de 2015, i en funció de l'evolució del fruit poden produir-se actualitzacions al juny.

Encara cal considerar una sèrie de factors, com el fet que, per dates, la campanya ve per dates més tard que un any normal i que l’any passat; que avui dia es desconeix exactament els efectes reals de la gelada de la matinada del 9 d’abril en diverses comarques de Lleida i que es veuran a finals d’abril o quan es faci l’aclarida; que el maneig en camp amb podes més severes que han fet alguns productors podria fer que els calibres fossin bons; i que el ritme de creixement de noves plantacions s’ha alentit però es continua amb la reconversió varietal substituint varietats de poca qualitat per altres millors.