ALIMENTACIÓ | 30/04/2015  RuralCat

Experts de tot el món cerquen l'equilibri entre la disponibilitat i el consum de recursos

Entre el maig i l'octubre de 2015 tindrà lloc l'Exposició Universal de Milà sota el lema "Alimentant el planeta, energia per la vida". Està previst que hi participin 145 països, tres organitzacions internacionals (en les que hi ha la Unió Europea), societat civil , organitzacions no governamentals i empreses.

Expo Milà 2015 serà una oportunitat per reflexionar i buscar solucions a les contradiccions del nostre món. D'una banda, hi ha encara la fam (aproximadament 870 milions de persones subnodrides en el període de 2010 a 2012) i, de l'altra, hi ha els que moren a causa de malalties relacionades amb la mala nutrició o massa menjar (aproximadament 2,8 milions de morts a causa de malalties relacionades amb l'obesitat o el sobrepès en el mateix període). A més, al voltant de 1,3 milions de tones d'aliments es malgasten cada any. Per aquestes raons, s’han de prendre decisions polítiques conscients per desenvolupar estils de vida sostenibles.

L’Expo es converteix en una oportunitat de compartir reflexions sobre aquest tema i celebrar conferències, esdeveniments i actuacions relacionats amb diversitat d’aspectes productius i gastronòmics, que esperen atreure a més de 20 milions de visitants als seus 1,1 milions de metres quadrats de superfície d'exposició.

 

El rol de la recerca en la seguretat alimentària i nutricional global

 

Per la seva part, la Comissió Europea va presentar la pàgina web preparada per aquesta Exposició Universal a on es pot trobar, entre altres, la possibilitat de visitar virtualment la exposició. També va presentar un document de debat així com una consulta pública en línia sobre el rol de la recerca en la seguretat alimentària i nutricional mundial.

Aquesta consulta ha de servir com a base pel futur debat en l’agenda de recerca i per ajudar a fer front al repte de la seguretat alimentària i nutricional. Aquesta es focalitzarà en aquelles àrees a on els esforços de recerca puguin tenir un impacte més gran.

La consulta estarà oberta fins l’1 de setembre perquè els actors interessats puguin participar-hi. Els resultats es publicaran el dia 15 d’octubre coincidint amb el dia mundial de la alimentació.