Com han de ser els motors del sistema Segarra Garrigues?
Una jornada analitza les possibilitats de la poma d'alçada, la producció de pastone amb una planificació de doble collita, el cultiu del pistatxo i la seva transformació, la vinya de reg, l'horta, la producció ecològica i els esquemes de cooperació vertical entre indústries agroalimentàries al Segarra Garrigues.
A la jornada va assistir una vuitantena de persones entre agricultors i persones vinculades amb el territori. Font: DAAM
L’Oficina del Regant (EA de Tàrrega) del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), en col·laboració amb l’Associació ACORD, Fruits de Ponent, Cooperativa d’Ivars d’Urgell, Grup Codorniu, Borges International Group, Grup de Cellers de les Valls del Riucorb, Comunitat General de Regants del Canal Segarra Garrigues i Aigües del Sistema Segarra Garrigues, ha organitzat la Jornada sobre els Motors del Sistema Segarra Garrigues el passat 16 d’abril de 2015, a la seu de la Comunitat General de Regants del Canal Segarra-Garrigues a Tàrrega.
Aquesta jornada tenia com objectiu donar a conèixer els esquemes de cooperació vertical entre indústries agroalimentàries vinculades a sectors productius interessants per al Sistema Segarra Garrigues, i les explotacions agràries de l’àmbit territorial corresponent. En aquest sentit, hi va haver una ponència de Fruits de Ponent amb el motor fruita, Cooperativa d’Ivars d’Urgell amb el motor doble collita per a alimentació ramadera -pastone-, Borges International Group amb pistatxo i Grup Codorniu i Cellers de les Valls del Riucorb amb el motor vinya, en què van explicar quin projecte volien portar a terme al Segarra Garrigues, en quin estat es troba i quines perspectives de futur s’hi presenten.
Val a dir que en les intervencions es va destacar les possibilitats de la “poma d’alçada” i el mercat que hi ha al seu voltant, tant a nivell estatal com en exportació. La proposta de la producció de pastone integrant-lo amb una planificació de doble collita és una alternativa a valorar donada la importància de la producció ramadera a Catalunya i la manca d’autosuficiència en la producció d’alimentació animal. El pistatxo és una nova aposta pel Segarra Garrigues, amb un cultiu adaptat al nostre clima, amb necessitat de reg i amb unes bones perspectives de preu a mitjà termini, però que necessita d’un suport en la seva transformació. El darrer motor va ser el de la vinya, que encara que ja és un cultiu habitual a la zona, la novetat és per la seva incorporació al reg i per a produir un estàndard de qualitat alta, que és el que vol el seu promotor i el que pot aportar el reg.
També cal dir que es va fer un esment de com es troben altres motors que s’estan iniciant però encara no estan en marxa, com el motor horta o la producció ecològica. En aquest sentit, les explicacions en format microponències i posterior taula rodona van propiciar un debat amb els assistents i intercanvi d’opinions de la viabilitat del Sistema Segarra Garrigues i les noves oportunitats de cultius a la zona.
Aquesta jornada, amb la presència de 80 persones entre agricultors i persones vinculades amb el territori, ha tingut una valoració molt positiva.