FORMACIÓ | 07/05/2015  DAAM/RuralCat

L'EA de Manresa realitza el primer curs de cunicultura ecològica a Catalunya

Una vintena de ramaders, alguns d'ells en cunicultura i altres en diferents activitats, ecològiques o no, han realitzat amb èxit el primer curs de cunicultura ecològica que s'ha fet mai a Catalunya, impartit a l'Escola Agrària de Manresa.

Aquest és el primer curs de cunicultura ecològica que s'ha fet mai a Catalunya. Font: DAAM

Aquest és el primer curs de cunicultura ecològica que s'ha fet mai a Catalunya. Font: DAAM

Els curs s’ha dut a terme aquest mes d’abril, ha tingut una durada de vint hores i ha comptat amb les ponències de diversos especialistes. En Joan Bassets, veterinari, va introduir la producció ecològica de conills. En Lluís Vila, veterinari i tècnic agrícola del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) , va exposar les exigències de la normativa ecològica. La particularitat és que la cunicultura encara no està integrada en el reglament europeu; així, Catalunya, com també França o Itàlia entre altres països, van haver d’elaborar unes normes pròpies emmarcades, això sí, dins la lògica de la normativa europea.

Al curs també es va poder comptar amb la intervenció d’Antoine Roinsard, tècnic a l’ITAB, estructura nacional francesa d’investigació i divulgació de la producció agrària ecològica. A partir d’experiències més nombroses que a casa nostra, Roinsard va detallar un ampli ventall d’opcions productives en cunicultura ecològica, amb un accent especial sobre els possibles tipus d’allotjaments i els aliments adients per als conills.

En Xavier Mora, veterinari i professor associat a la UAB, va descriure les principals patologies dels conills incidint sobretot en la manera de prevenir-les. La higiene i la bioseguretat són factors clau d’una cunicultura ecològica exitosa. Finalment, Rosario Villaroya va explicar l’experiència de cunicultura ecològica realitzada al Teularet, granja experimental al País Valencià.

El curs es va completar amb una visita. A Perpinyà, de la mà de Jean-Pierre Goby, professor a la universitat d’aquella ciutat, els assistents van visitar la granja experimental de conills de l’escola d’agricultura, integrada en unes produccions vitícola i oleícola ecològiques. Maneig de la maternitat i engreix en gàbies mòbils i en càmping en són aspectes destacats. A continuació, al poble de Tavèrnoles, els assistents van poder conèixer en Jordi Vila, primer i únic cunicultor ecològic de Catalunya, que els va exposar la laboriosa instal·lació de la seva granja.

Cofinançat pel Pla de desenvolupament rural del DAAM, aquest curs també és una acció del projecte europeu Erasmus+ “Eco-motive”, en què participa l’Escola Agrària de Manresa. Les aportacions del curs seran un element destacat en l’elaboració del material de formació de formadors que promou aquest projecte, en l’àmbit de la ramaderia ecològica de petits animals.