FERTILITZACIÓ | 07/05/2015  RuralCat

Resultats de l'estudi de la resposta del cereal d'hivern a la fertilització orgànica

Ja et pots descarrega a l'Oficina de fertilització i dejeccions ramaderes els resultats de l'últim estudi de la resposta del cereal d'hivern a la fertilització orgànica (purí porcí , gallinassa de pollastres d'engreix, fem de conill i fang d'EDAR), realitzat a la finca de Conill, a Calonge de Segarra (Anoia).

Els objectius del camp d’assaig de Conill són obtenir la resposta del cereal d’hivern a la fertilització orgànica a una zona semi-frescal i conèixer quines són les estratègies més adequades per aconseguir els màxims rendiments segons les característiques que s’hi donen. Els productes orgànics que s’estudien són:

  • Purí porcí
  • Gallinassa de pollastres d’engreix
  • Fem de conill
  • Fang d’EDAR

Tenint en compte les característiques del camp i de la campanya passada (hivern poc plujós i temperatures elevades a l’abri l – floració) s’han extret les següents conclusions:

  1. Segons l’estratègia de fertilització, entre 100 i 150 Kg N/ha ja haurien estat suficients per aconseguir els màxims rendiments.
  2. La millor estratègia de fertilització és la fraccionada, sobretot en el cas dels productes orgànics sòlids.
  3. L’aplicació de purí porcí a cobertora ofereix un rendiment més elevat i unes eficiències més bones que en la seva aplicació abans de la sembra.
  4. Dosis molt elevades abans de la sembra provoquen un augment del contingut de nitrogen durant l’hivern susceptible de perdre’s en profunditat i no ser aprofitat pel cultiu.
  5. Tots els productes orgànics estudiats són bons fertilitzants i permeten aconseguir els màxims rendiments. És important conèixer la seva composició i adaptar la dosi a les recomanacions, ja que d’aquesta manera s’aconseguirà fer un millor ús dels recursos disponibles, una millor distribució i uns millors resultats econòmics de l’explotació.
  6. A causa de les condicions de la campanya, les estratègies de fertilització estudiades no mostren comportaments diferents en l’aprofitament del nitrogen.
  7. El millor aprofitament de l’aigua ja es va aconseguir mitjançant l’aplicació de 150 kg N/ha de forma fraccionada o amb l’aplicació de 100 kg N/ha a cobertora. Aquestes dosis ja serien suficients per aconseguir els màxims rendiments en les condicions d’aquesta campanya.