Alta participació en la jornada sobre doble collita per a l'alimentació ramadera "pastone"
Més de 120 persones han assistit a la jornada organitzada per la Cooperativa d'Ivars d'Urgell i l'Oficina del Regant, durant la qual diversos professionals han explicat les seves experiències sobre produccions i costos, i s'han visitat les instal·lacions i el camp de la cooperativa.
Imatge de la jornada sobre doble collita per a alimentació ramadera "pastone". Font: DAAM
Més de 120 persones han assistit a la jornada organitzada per la Cooperativa d’Ivars d’Urgell i l’Oficina del Regant - EA de Tàrrega el passat dia 12 de maig. Aquesta Jornada sobre Doble Collita per a Alimentació Ramadera pastone s’ha celebrat a la Sala d’Actes de la Cooperativa d’Ivars d’Urgell i ha consistit en dues parts: una part de ponències a la Sala d’Actes, i una segona part de visita per diferents espais per explicar el procés d’elaboració de pastone des del camp a les instal·lacions de la Cooperativa.
En la primera part de la jornada, Jaume Lloveras de la Universitat de Lleida ha exposat dades sobre produccions, consums d’aigua i costos de producció en el doble cultiu; s’ha centrat a comparar la doble collita d’ordi i panís en relació amb el monocultiu del panís. Aquesta comparativa i les dades presentades són un resum de l’article publicat al Dossier Tècnic núm. 69 amb el títol “Costos en l’agricultura”. Posteriorment, Antoni Pané ha presentat quina previsió de mercat té la Cooperativa d’Ivars en aquest producte com a alimentació animal i quins avantatges hi veu enfront d’altres productes. Ha ressaltat, per exemple, que el pastone té una major conversió en l’alimentació per a porcí. Ha plantejat l’objectiu de producció que hauria de tenir l’agricultor en 20 t (ordi + pastone), a partir del qual podem considerar la rendibilitat de la doble collita.
Posteriorment, Rafael Pina de la Cooperativa d’Ivars ha presentat dades sobre doble collita en camps que ha controlat la Cooperativa d’Ivars i la idoneïtat de dates per poder realitzar dobles collites amb el panís. Finalment, Eliseu Pina de la Cooperativa d’Ivars ha explicat com es fa el control de qualitat de la humitat a entrada de la Cooperativa, les taules de conversió i el preu del producte.
En la segona part de la jornada, s’han visitat les instal·lacions de la Cooperativa. En primer lloc, la maquinària de sembra directa del panís sobre el rostoll d’ordi, la màquina per fer el pastone i l’ensitjat de la Cooperativa. Posteriorment, s’ha visitat una explotació ramadera on es podia veure i s’explicava com es realitzava l’ensitjat de pastone a peu de granja, i, posteriorment, la finca del Prat de Boldú on es pot veure l’ordi com a primer cultiu de la doble collita on posteriorment hi haurà el panís per a pastone en una finca amb pivots.
Cal valorar molt positivament aquesta Jornada tant per l’assistència de persones interessades com per l’acceptació per part del públic de l’explicació sobre produccions i costos, i la posterior visita a les instal·lacions i al camp.