FORESTAL | 20/05/2021  Ruralcat

Un estudi pioner a Catalunya constata que alimentar les abelles amb fongs millora el seu sistema immunitari

Torrons i Mel Alemany i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya impulsen, amb la col·laboració d’Eurecat, una recerca per augmentar la supervivència de l’Apis mellifera.

Els fongs podrien ajudar les abelles a ser més fortes davant de plagues agressives com la Varroa

A les proves preliminars d’aquest estudi es van utilitzar dues espècies de fongs amb aplicacions funcionals reconegudes: Reishi i Xiitake. El primer d’aquests fongs és autòcton dels boscos catalans i la seva utilització ha evidenciat una millora en el sistema immunitari de les abelles.

Així ho avancen els primers resultats de l’estudi impulsat per l’empresa lleidatana Torrons i Mel Alemany i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) amb la col·laboració d’Eurecat (Centre Tecnològic de Catalunya) i l’apicultor Josetxu Rodriguez. Es tracta d’un projecte pioner a Catalunya finançat per la Generalitat i la Unió Europea que es va iniciar el maig de 2020 i que ja té els primers resultats i són esperançadors.

Aquest estudi es va desenvolupar arran de l’observació d’un declivi de les poblacions d’abelles a nivell mundial en el darrers anys. Actualment, no només estan amenaçades per factors ambientals, principalment derivats del canvi climàtic, sinó per altres condicionants que han anat apareixent, com la utilització de pesticides agrícoles (en particular la betulina i el glifosat) o nous depredadors (la vespa asiàtica, els virus i els paràsits).

Tot i que són diversos els factors que influeixen en la mortalitat de les abelles i en la quantitat i qualitat de la mel, sí que es pot intentar millorar la salut de les abelles, com també influir en la quantitat i la qualitat de la mel mitjançant la utilització de fongs amb aplicacions funcionals reconegudes en molts estudis científics arreu del món.

La recerca s’emmarca en el BeeLab, el Laboratori de la Mel, el projecte de R+D+I de Mel Alemany i podria significar un primer pas per millorar la salut de les abelles i, per tant, fer-les més fortes davant de plagues agressives com la Varroa. No obstant això, és necessari continuar investigant les espècies de fongs a utilitzar, les concentracions a emprar, la metodologia d'extracció, el període d'administració dels extractes a les abelles, etc., per a poder optimitzar tot el procés.

El projecte compta amb un pressupost total de 14.249 euros, mitjançant el fons FEDER (Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural) finançat a través del Programa de desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020.

A l’Observatori Forestal Català es pot consultar les dades de la producció de mel i cera a Catalunya (2002–2019) i l’evolució dels preus de la mel (2015-2020).

Font: CTFC