Valeri Salgot "La nostra darrera aposta és el compromís amb la sostenibilitat i l'ecologia; per això hem engegat aquesta granja que ha obtingut la distinció del DAR"
Per tal de premiar la innovació i la tecnologia, aspectes cada vegada més importants en el sector agroalimentari, el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) convoca, des de l'any 2001, el Premi a la Innovació Tecnològica Agrària (PITA). Enguany, RuralCat ha entrevistat als dos guardonats del 2009. Aquesta setmana publiquem l'entrevista amb Valeri Salgot, director general d'Embotits Salgot, que ha rebut el guardó en la modalitat de premi a l'agroindústria per la implantació d'innovacions en els processos de primera transformació i/o conservació de productes d'origen agrari.
Valeri Salgot, director general de Salgot. Font: Salgot.
Per tal de premiar la innovació i la tecnologia, aspectes cada vegada més importants en el sector agroalimentari, el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) convoca, des de l'any 2001, el Premi a la Innovació Tecnològica Agrària (PITA). Enguany, RuralCat ha entrevistat als dos guardonats del 2009. Aquesta setmana publiquem l'entrevista amb Valeri Salgot, director general d’Embotits Salgot, que ha rebut el guardó en la modalitat de premi a l'agroindústria per la implantació d'innovacions en els processos de primera transformació i/o conservació de productes d'origen agrari.
Valeri Salgot és graduat en Administració i Direcció d’Empreses, tot i que també disposa de formació específica en d'altres àmbits empresarials i en quant a elaboració d’embotits. És membre de la junta directiva de la Federació Catalana d’Indústries de la Carn i de la Indicació Geogràfica Protegida de la Llonganissa de Vic, i presideix el clúster d’Elaboradors de Productes Gourmet de Catalunya.
Fa tres anys, sota la seva direcció, Embotis Salgot va posar en marxa un model alternatiu de producció de carn de porc ecològica de manera sostenible. Ara, en recull els primers fruits.
Senyor Salgot, per a tots aquells que no la coneixen, com definiria la seva empresa en poques paraules?
És una empresa que té més de 80 anys d’història, es va fundar l'any 1928, i ja són tres les generacions que hi han estat al capdavant. Estem especialitzats en l'elaboració de productes de porc tradicionals de gamma alta. La nostra darrera aposta és el compromís amb la sostenibilitat i l'ecologia; amb aquest objectiu hem engegat aquesta granja que ha obtingut la distinció del DAR.
Quina ha estat la clau de la continuïtat i l’èxit durant tants anys?
Jo diria que una de les claus rau en la importància que hem donat a la qualitat del producte, hi hem mantingut una filosofia molt clara i definida. De fet, seguir amb la mateixa filosofia o estratègia d'empresa ha resultat ser una vocació per als qui hi hem romàs al capdavant.
Sempre hem mantingut el cap ben clar i hem sabut, en tot moment, cap a on volíem anar, mai no hem canviat el full de ruta, tot i que, a vegades, no ha estat fàcil. A finals dels anys 70 i principis dels 80, quan el meu pare es va decantar clarament per aquesta filosofia vers l'especialització i la qualitat, era un moment en què inclinar-se cap a una producció enfocada a grans volums resultava molt temptador. Tot estava creixent molt, i optar per un producte car i un públic més específic era un risc. No va ser gens fàcil.
Quina producció tenen avui en dia i quins són els objectius de futur?
Salgot produeix aproximadament entre 1 i 1,2 milions de producte elaborat a l’any. Estem especialitzats en els productes de la comarca, els típics de la matança del porc tradicional catalana. La producció està força equilibrada entre curats, cuits i frescos.
En vista al futur, hem obert aquesta petita granja de recerca. És una línea d’inversió que aposta per un producte més sostenible, per un compromís ecològic i d'alta qualitat gastronòmica. Encara queda un llarg camí per recórrer en aquest sentit...
Quina ha estat l'evolució del projecte de la granja de recerca?
El projecte es va començar a gestar fa tres anys. A l’estiu de 2007 van sorgir els primers plantejaments i en vam establir els primers fonaments. Tot i que es va inaugurar al desembre de 2009, hi ha molta feina al darrera, tant quant a definició i disseny de les infraestructures com al projecte de recerca, que hem desenvolupat amb la col·laboració de l’IRTA.
“Aquesta és una explotació que pràcticament tanca el cercle en la gestió del residus (...) és una de les primeres granges en utilitzar un 40% d’energies renovables (...) i complim la normativa ecològica en matèria de porcs”.
Quins aspectes són els més innovadors i quins són els avantatges?
Potser el més destacat és la sostenibilitat del projecte. Aquesta és una explotació que pràcticament tanca el cercle en la gestió del residus: tots es tornen a reutilitzar en la producció agrària ecològica de la mateixa la finca. D'altra banda, és una de les primeres granges en utilitzar un 40% d’energies renovables. Tenim plaques solars tèrmiques, fotovoltaiques, caldera de biomasa, recollida d'aigües pluvials per a la reutilització dins la finca i per al reg de l’explotació.
A més, lògicament, complim amb la normativa ecològica en matèria de porcs, un aspecte que no és gaire habitual a Catalunya. Per exemple, les façanes de les naus són obertes, així els animals tenen llum solar directa, i els pinsos i aliments emprats són ecològics. Els animals també disposen de patis per fer exercici i gaudeixen d’unes instal·lacions amb una superfície tres vegades més gran que la d'una granja convencional.
Quin paper hi ha jugat l’IRTA?
L’IRTA ha aportat els estudis genètics de les races que millor s’adapten a aquestes condicions. Han de ser races rústiques per aguantar unes condicions climatològiques relativament extremes. Les naus són obertes i aquí, al Montseny, a l'hivern les temperatures arriben a valors sota zero i, a l’estiu, superen els trenta graus. Per tant, aquests tipus d'animals han de resistir aquestes condicions.
D'altra banda, també ens ajuden a avaluar la qualitat de carn que obtenim. Hi ha estudis que assenyalen que la qualitat es deu, aproximadament, un 33% a la raça, un 33% a l’alimentació i un 33% al benestar animal. Aquí, tot això es té en compte i es nota la seva influència en les característiques organolèptiques, en la textura, el color, el gust... Estem recuperant el gust tradicional del porc que es criava a les masies de la plana de Vic.
Quin volum té la granja i com es planteja la viabilitat econòmica d’un projecte com aquest?
La granja és molt petita, hi ha 35 mares que donen uns 700 porcs a l’any; és a dir, 15 porcs a la setmana. La viabilitat econòmica és complicada i es planteja a mig o llarg termini. Però, al mateix temps, també ens dóna informació sobre quin tipus de carn hem d'utilitzar en la línea convencional. Considerem que és una inversió que cal fer per innovar i li hem de treure el màxim profit a mig termini.
Informació relacionada
- HI HAVIA 17 CANDIDATURES Embotits Salgot i Jordi Vilarrasa Vilanova guanyen els PITA 2009
- Salgot