OLI | 02/06/2021  Ruralcat

L’IRTA identifica tretze noves varietats locals d’olivera al Pallars Jussà

Presenten unes qualitats molt interessants des dels punts de vista del gust i dels beneficis per a la salut, i el seu material genètic s’incorporarà al Banc de germoplasma de varietats catalanes de l’olivera de l’IRTA.

Olivera Massanell (font: IRTA)

Investigadors de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) han identificat tretze noves varietats locals d’olivera al Pallars Jussà en una prospecció duta a terme a la comarca durant la campanya de producció de l’oli 2020-2021.

L’estudi s’ha fet per encàrrec de l’Ajuntament de Tremp en col·laboració amb diverses entitats del territori el marc del programa «Al teu gust, aliments del Pallars», que té els objectius de promoure i valoritzar el conreu de l’olivera i l’oli d’oliva al Pallars Jussà aconseguint un oli de màxima qualitat i unes característiques diferenciadores, que preservi el patrimoni i la tradició.

En l’estudi, els investigadors de l’IRTA han descrit la forma de l’arbre, de la fulla, del fruit i del pinyol, així com les característiques moleculars (és a dir, el seu material genètic), elaiotècniques ―és a dir, les relacionades amb la producció de l’oli―, químiques i sensorials.

Les noves varietats que s’han identificat “tenen, en general, una proporció molt alta d’àcid oleic i una gran quantitat de polifenols, que els confereixen un gust amarg i un picant prominents i equilibrats i rics aromàticament”, unes qualitats que els fan “molt interessant des dels punts de vista organolèptic i de la salut”, afirma Antònia Ninot, investigadora del programa de Fructicultura de l’IRTA.

Les tretze varietats identificades s’afegeixen a les quinze que van identificar-se en la primera prospecció que va fer-se a la comarca en la campanya de 2015-2016, de les quals onze no havien estat identificades fins llavors.

El material genètic de les noves varietats identificades s’incorporarà en forma de clons al Banc de germoplasma de varietats catalanes d’olivera, ubicat al centre de l’IRTA a Mas Bové (Constantí, Tarragona). Creat el 1987, fa la tasca de protecció i conservació de la diversitat genètica de l’oliverar català. Actualment, hi ha el material genètic de 65 varietats autòctones catalanes.

La diversitat biològica a Catalunya en olivera presenta, en general, una tendència desfavorable. Les principals causes d’aquesta erosió genètica són l’abandonament de l’activitat agrària ecològicament sostenible a causa de la poca rendibilitat de les explotacions i la intensificació de les pràctiques agràries, com l’adopció de poques varietats d’olivera en el sistema d’alta densitat per obtenir més productivitat i rendibilitat. Això representa un alt risc per a la biodiversitat i, des del punt de vista comercial, a la uniformització de l’oferta d’olis.

L’estudi de les varietats autòctones pot ser de gran interès en situacions de canvi climàtic, ja sigui per identificar gens de resistència a plagues emergents, per identificar gens d’adaptació a condicions de sequera o d’altres variacions climàtiques, o bé per identificar compostos funcionals d’interès.

La difusió d’aquest estudi i dels resultats de la prospecció feta en la campanya de l’oli 2015-2016, sumades a la motivació del sector oleícola pallarès i a la percepció del potencial de les varietats locals i el coneixement de l’existència de varietats autòctones pendents de catalogar i de ser estudiades, han generat un interès creixent per les varietats locals entre els olivicultors de la comarca. El cultiu de l’olivera al Pallars Jussà té una llarga tradició, i s’hi conreen extensament varietats autòctones i al·lòctones. Compta amb 733 hectàrees de conreu d’olivera i 652 tones d’oliva, segons les darreres dades oficials (2018).

Font: IRTA