PREMIS | 17/06/2021  Ruralcat

Una solució digital innovadora per monitorar ramats extensius i foragitar depredadors guanya la vuitena edició de l''SmartCatalonia Challenge'

La vuitena edició del concurs s’ha centrat en la transformació digital de la gestió dels espais naturals per millorar-la i fer-la més eficient mitjançant solucions tecnològiques innovadores.

Foto dels premiats (font: DACC)

Les solucions innovadores basades en tecnologies digitals avançades proposades per les empreses Ixorigue TechnologiesNautasignals i AllRead Machine Learning Technologies han estat les guanyadores de la vuitena edició del concurs d’innovació oberta SmartCatalonia Challenge promogut pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori i que en aquesta edició ha comptat amb la col·laboració del Cos d’Agents Rurals.

A la final hi han competit en directe les 10 empreses seleccionades com a finalistes d’entre les 43 propostes que s’han presentat en aquesta edició, que per segon cop ha sortit de l’àmbit urbà per centrar-se en el medi rural, i més concretament, en la protecció de l’entorn i el patrimoni natural.

Aquests han estat els premiats:

Primer premi: Collar intel·ligent per al monitoratge de ramat extensiu i el control de depredadors. La solució desenvolupada per Ixorigue Technologies permet la geolocalització i monitoratge del ramat pràcticament en temps real i fins i tot en zones sense cobertura. Aporta alertes intel·ligents sobre l'estat de salut i reproductiu del ramat, detecta i alerta de possibles atacs de depredadors i integra un sistema acústic en el mateix dispositiu per foragitar-los.

Segon premi: Sistema de seguiment de la fauna salvatge. El sistema desenvolupat per Nautasignals permet fer un seguiment en temps real gràcies a la combinació de noves xarxes IoT satèl·litals i terrestres amb uns dispositius d’autonomia quasi il·limitada gràcies a un sistema de baix consum i recuperació d’energia solar.

Tercer premi: Detecció i identificació completa de vehicles amb tecnologia Deep Learning. La solució de AllRead Machine Learning Technologies, basada en Visió per Computador i Deep Learning, permet detectar i identificar automàticament els vehicles, tot enviant en temps real alertes i dades de cada trànsit al Cos d'Agents Rurals perquè puguin actuar en conseqüència.

Les tres propostes guanyadores han rebut premis en metàl·lic per un valor total de 20.000 euros (15.000, 3.000 i 2.000 euros, respectivament) i, en el cas de la primera, l’oportunitat de fer una prova pilot sobre el terreny amb el Cos d’Agents Rurals.

L’SmartCatalonia Challenge és el concurs d’innovació oberta promogut per Polítiques Digitals en el marc de l’estratègia SmartCatalonia per incentivar les pimes i startups tecnològiques a crear solucions que donin resposta als reptes que plantegen municipis i entitats del país.

Font: Departament de Polítiques Digitals i Territori

Informació relacionada