ENTREVISTA | 02/07/2021  Ruralcat

Pere Ponsatí  Per al sector agroalimentari lacompra suposa un canal de venda directa amb el consumidor final i una gran oportunitat de generar vendes creuades

Lacompra és una eina gratuïta de venda en línia per a productors i comerços de proximitat mitjançant l’organització eficaç de les comandes. L’app és una eina essencial per a la digitalització del comerç de proximitat i per fer possible una economia sostenible, ja que representa una alternativa real a les grans plataformes internacionals de venda en línia. Per al comerç local, representa poder arribar a milers d’usuaris propers mitjançant geolocalització en el mapa i gran visibilitat dels productes. Per al consumidor, l’acosta el comerç local i li facilita les compres, i ofereix un servei de preparació de les comandes per recollir-les a l’establiment o bé lliurar-les a domicili. Aquesta aplicació ha estat finalista del premi Ruralapps 2020 en la modalitat Ciutadania.

Nascut a Banyoles, en Pere Ponsatí és un emprenedor de 36 anys del sector de les noves tecnologies. Ja amb 21 anys va crear, juntament amb el seu germà Josep, l’empresa Interactiu, que es dedica al desenvolupament de solucions digitals per a qualsevol tipus d’empresa i organització, des de la conceptualització al desenvolupament, passant pel màrqueting digital i el disseny. A més realitzar solucions a mida per a tercers i d’haver llançat recentment l’app lacompra, Interactiu disposa d’un producte d’èxit de creació de webs anomenat Cap Empresa Sense Web.

-Què us va impulsar a participar als premis Ruralapps?

La visibilitat i reconeixement que podia aportar al nostre projecte, lacompra, amb la finalitat de promoure l’app entre la ciutadania i també els professionals del sector agroalimentari.  

Haver estat finalistes en la modalitat Ciutadania ja té un gran valor per a nosaltres. Apostem fermament per la innovació, així que ens vam sentir ràpidament identificats amb el plantejament dels premis Ruralapps.

-Com va néixer la idea del vostre projecte d’aplicació?

A Interactiu ens dediquem a les solucions tecnològiques, ja siguin a mida o aplicades a projectes propis, com és el cas de lacompra (o Cap Empresa Sense Web). Fa més de 10 anys que impulsem la digitalització de negocis i empreses i a principis del 2020 vam començar a crear aquest projecte dissenyat per acostar -online- productors, comerç de proximitat i ciutadania.

El confinament viscut durant el març de 2020 no va fer sinó accelerar el procés, alhora que es va fer palesa la necessitat d’una solució com lacompra per al present i futur de les relacions comercials entre la ciutadania i el sector agroalimentari català.

-Com funciona lacompra i quins avantatges suposa per al sector agroalimentari?

lacompra és una plataforma web i app que permet comprar online a diversos comerços i productors de manera innovadora: mitjançant compra agrupada i logística integrada.

“lacompra permet comprar online a diversos comerços i productors de manera innovadora: mitjançant compra agrupada i logística integrada”

Els usuaris de lacompra poden comprar a un nombre il·limitat d’establiments amb un únic pagament. Nosaltres ens encarreguem de recollir totes les compres, agrupar-les i entregar-les el dia i hora indicats, sense intermediaris. Aquesta solució està disponible a Girona i rodalies, però durant les properes setmanes arribarà a nous municipis.

Per al sector agroalimentari suposa un canal de venda directa amb el consumidor final i una gran oportunitat de generar vendes creuades amb altres productors i establiments.  

-A quins usuaris va dirigit?

A tota la ciutadania! Animem a tothom a consumir productes de proximitat, escollint productors i comerços locals com a garantia de qualitat.

-Quants productors/comerços hi ha adherits actualment?

En la versió actual, amb compres agrupades i logística integrada, una trentena de Girona i rodalies. En la seva versió bàsica (sense aquests avantatges) més de 300 d’arreu de Catalunya.

-Quantes descàrregues/usuaris teniu registrades?

Actualment hi ha més de 1.600 usuaris registrats i en actiu.

“Actualment hi ha més de 1.600 usuaris registrats i en actiu”

-Heu notat un increment de la demanda durant la pandèmia?

Efectivament. L’interès de productors, ciutadania, i fins i tot, administracions, es va disparar a partir de març i abril de 2020. No obstant, estem satisfets d’haver assolit els millors resultats en els darrers mesos, en un context no tan restrictiu com el d’un any enrere. Creiem fermament que una bona solució ha de continuar essent útil a la ciutadania més enllà de la pandèmia i lacompra així ho està demostrant.

“L’interès de productors, ciutadania, i fins i tot, administracions, es va disparar a partir de març i abril de 2020”

-Teniu prevista alguna millora, innovació o projecte de futur?

Per descomptat! lacompra no ha parat d’evolucionar des de la seva creació i ho continuarà fent. Properament oferirem servei a noves zones i anirem incorporant nous productors i comerços. Alhora, estem utilitzant el programari ja desenvolupat i el know-how acumulat per oferir solucions personalitzades a associacions, entitats i administracions que sol·liciten una plataforma pròpia.

Així doncs, lacompra continuarà la seva implantació arreu del territori català no només a través del projecte original creat i impulsat per Interactiu, sinó també com a solució assequible i ja a punt d’implantar pels qui la necessitin.