NORMES MÉS CLARES I ESTRICTES | 18/06/2010  AlimenCat

Europa impulsa canvis en l'etiquetatge nutricional obligatori

El Parlament Europeu (PE) ha recolzat una directiva que introdueix un etiquetatge nutricional obligatori, en el qual el contingut energètic, els greixos, els àcids grassos saturats, els carbohidrats, els sucres i la sal hauran d'anar clarament indicats en la part frontal de l'envàs.

bandera europea042010 cont

L'Eurocambra també ha proposat incloure les proteïnes, la fibra i els "greixos trans ", en aquest nou sistema i exigeix que sigui obligatori indicar el contingut de nanomaterials als ingredients dels aliments.

Per a que els consumidors puguin comparar diferents aliments, els diputats proposen que sigui obligatori indicar la quantitat diària necessària expressada en valor de 100 g o 100 mil·lilitres. D'altra banda, el PE suggereix introduir criteris per facilitar la lectura de l'etiquetatge nutricional, com un tipus o una mida de font fixes o el contrast entre el text i el fons.

Aquestes modificacions tenen com a objectius simplificar i actualitzar la normativa vigent per a que els consumidors rebin una informació més clara i reduir les càrregues administratives innecessàries a les empreses del sector.

La directiva encara haurà de tornar al Parlament per a una segona lectura i, una vegada aprovada, les empreses alimentàries tindran tres anys per adaptar-se. Les companyies amb menys de 100 treballadors i un volum de negocis anual inferior a cinc milions d'euros disposarien de cinc anys, i les microempreses que fabriquen aliments artesanals podrien quedar excloses de la directiva.

No al "semàfor" per a menjars processats

El ple va rebutjar una esmena presentada pels grups socialista, verds i l'Esquerra per introduir un sistema a tall de "semàfor" a les etiquetes dels menjars processats. Segons aquesta iniciativa, els colors vermell, ambre i verd variarien en funció del contingut alt, mitjà o baix de sal, sucre i greix. Els diputats també s'han oposat a la possibilitat d'aplicar aquest sistema a nivell nacional.

Indicació del país d'origen

En l'actualitat, la indicació d'origen és obligatòria per a alguns productes, com a la carn de vedella, les fruites i verdures, la mel i l'oli d'oliva. Els diputats proposen ampliar aquesta obligació a tota la carn, els productes avícoles i altres productes peribles d'un sol ingredient, així com al peix i la carn quan s'utilitzin només com a ingredients. Tanmateix, els diputats demanen a la Comissió que presenti una avaluació d'impacte prèvia.

D'altra banda, els parlamentaris subratllen que la carn procedent de degollament sense atordiment, pràctica realitzada en algunes tradicions religioses, haurà d'etiquetar-se com tal.

Menjars no processats i alcohol exclosos

Els diputats exigeixen excloure d'aquesta legislació el menjar no processat, com, per exemple, la carn comprada en una carnisseria.

La Comissió Europea va proposar excloure de l'etiquetatge nutricional obligatori el vi, la cervesa i les begudes espirituoses, ja que aquests sectors ja estan subjectes a una legislació específica. No obstant això, l'Eurocambra suggereix deixar fora totes les begudes alcohòliques per evitar que s'apliquin normes diferents d'aquests productes.

Quant als refrescs amb alcohol destinats als joves, la Comissió va suggerir introduir una llista obligatòria d'ingredients. Els parlamentaris recolzen aquest plantejament i subratllen que aquestes begudes s'han de separar clarament dels refrescs sense alcohol als comerços.
 

Informació relacionada