Es presenta la Guia d'elaboració de compost ric en carboni en el marc del projecte Tornasòl
Aquesta guia conté els principals aprenentatges del procés seguit durant els dos anys d'execució del projecte i pretén ser un material divulgatiu útil per a l'elaboració de compost a finques.
Aquesta guia pretén ser un material divulgatiu útil per a l'elaboració de compost a finques
La Guia d'elaboració de compost ric en carboni és una publicació elaborada en el marc del projecte Tornasòl, impulsat per la Secció de Sanitat Ambiental i Edafologia de la Universitat de Barcelona, amb la col·laboració del Consorci del Parc Natural de Collserola, l’Espigall i Arran de terra, així com les finques participants, La Rural de Collserola, l’Ortiga, Can Capellans, Can Bofill i Can Domènech.
Aquesta guia conté els principals aprenentatges del procés seguit durant els dos anys d'execució del projecte i pretén ser un material divulgatiu útil per a l'elaboració de compost a finques. La guia inclou la descripció de la selecció del material ric en carboni, la creació de la pila, el proveïment de les matèries primeres, el cost de la producció, i la dosi i el moment de l’aplicació.
Tornasòl és un projecte de recerca participativa per promoure l’ús del compost local per la millora dels sòls agrícoles i l’adaptació al canvi climàtic. Els objectius del projecte són aconseguir un compost adaptat a les necessitats de cada finca realitzat amb els recursos locals de la zona i regenerar les comunitats microbianes dels sòls a partir de l’increment de matèria orgànica estable. Això permetrà una millor sanitat dels cultius i un menor requeriment d’aigua i fertilitzants exògens.
Una de les conclusions del projecte Tornasòl és que els composts rics en carboni, lluny de reduir la potencialitat productiva del sòl per manca de nitrogen, poden ser potents estimuladors dels microorganismes, i poden incrementar la producció vegetal.
Font: Arran de Terra