TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 03/09/2021  Ruralcat

Cowocat Rural, un projecte amb l’objectiu d’establir el cowoking o treball col.laboratiu en un entorn rural mitjançant les noves tecnologies

Es tracta d’un projecte de cooperació Leader impulsat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació, i Agenda Rural, amb la participació de 10 grups Leader de Catalunya.

Actualment el projecte compta amb una xarxa 34 centres de coworking

Cowocat Rural és un projecte de cooperació Leader impulsat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació, i Agenda Rural, amb la participació de 10 grups Leader de Catalunya, i que té com a objectiu establir espais de coworking o treball col.laboratiu mitjançant les noves tecnologies i en un entorn rural.

El Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques lidera aquest projecte, que va sorgir davant la possibilitat de transferir la pionera experiència en coworking en l’àmbit rural nascuda a Riba-roja d’Ebre (Zona Líquida) i la necessitat de promoure l'activitat emprenedora, vinculada a l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació. Amb aquesta iniciativa es vol potenciar l'atracció i retenció de talent, a creació d’ocupació i activitat econòmica a les zones rurals, i difondre els valors del coworking i del teletreball en els territoris que participen al projecte. Actualment el projecte compta amb una xarxa 34 centres de coworking repartits per tot el territori.

El coworking és una forma de treball que permet a professionals independents, emprenedors i pimes de diferents sectors, compartir un mateix espai de treball, tant físic com virtual, per desenvolupar projectes professionals de forma independent, alhora que es fomenten projectes conjunts. Aquesta nova forma de treballar suposa una oportunitat per als professionals que volen treballar en un espai col·laboratiu sense renunciar a un entorn rural. Així, i de manera indirecta, els espais de coworking rurals provoquen una activació econòmica del territori i ajuden a fixar-hi la població activa.

Les noves formes de treballar sobrevingudes per la pandèmia i la recerca d’un entorn on viure de manera més amable han donat un nou impuls a les iniciatives que promouen el coworking. Aquests espais de coworking han estat especialment populars entre els treballadors autònoms i les empreses de nova creació. A més, la demanda creixent per entorns de treball flexible fora dels centres urbans requereix una resposta centralitzada de l'oferta d'espais per a facilitar la mobilitat dels professionals i l'accés a aquesta xarxa.

El projecte es desenvolupa en el marc dels ajuts per al desenvolupament de projectes de cooperació dels Grups d'Acció Local de Catalunya, del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2022 (operació 19.03.01), i està cofinançat pel Departament i pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

Precisament per posar en valor els diferents espais de coworking del territori per a revitalitzar l’entorn rural es va celebrar ahir dijous 2 setembre una jornada telemàtica de presentació del Cowocat Rural organitzada per l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura.

Aquesta jornada va comptar amb representants de diferents iniciatives que van explicar la seva experiència i van presentar els seus propis espais compartits de treball. Algunes de les iniciatives que van estar presents en la jornada telemàtica van ser la Zona Líquida de les Terres de l’Ebre, el Hub Mas Vinyoles de Sant Pere de Torelló la Qperativa i la Fundació Eduard Soler de Ripoll, i el Viver d’Empreses & Cooperativa Camprodon.

Font: DACC

Informació relacionada