ESTADA A L'ESCALA | 22/06/2010  DAR/AlimenCat

Una cuinera del Quebec i una altra de russa guanyen la I Beca Internacional Ferran Adrià

El director general de la Promotora d'Exportacions Catalanes (Prodeca), Ferran Bienert, en representació del conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, l'alcalde de l'Escala, Estanislau Puig, i el president de Joves Cuiners, Jordi Jacas, han proclamat les dues persones guanyadores en la primera edició de la Beca Internacional Ferran Adrià, tot just després de la deliberació del jurat a l'Escala.

bequesadrià062210supral

Moment en què es proclamen les guanyadores de la Beca. Font: DAR.

 

Així, la cuinera del Quebec Justine de Valicourt i la moscovita Elena Tsipchenko han estat les guanyadores, i faran una estada a la Casa dels Forestals de Sant Martí d’Empúries, a l'Escala, per tal de desenvolupar els seus projectes.
 
La beca, que porta el nom de Ferran Adrià, en reconeixement al cuiner català més internacional, està adreçada a estudiants d'últim curs o acabats de graduar en cuina de fora de l'Estat espanyol. Els guanyadors gaudiran d'una estada a la Casa Forestal de Sant Martí d'Empúries, a l'Escala, durant la qual faran pràctiques en un restaurant, visitaran empreses per a conèixer processos productius, i hauran de desenvolupar un projecte gastronòmic relacionat amb els productes catalans. El guanyador internacional desenvoluparà la seva beca d'octubre a desembre, i el guanyador del país convidat entre gener i febrer.
 
L'itinerari empresarial inclou el coneixement d'empreses elaboradores d'anxoves, de vins, caves, olis, carn i embotits, aqüicultura, fruita i fruita seca, xocolates i dolços, formatges, conserves i productes gourmet; productes que generen un dinamisme de negoci internacional que genera riquesa al nostre país i que ha de contribuir al nostre progrés econòmic.
 
Per a optar a la beca, els candidats han hagut de presentar quatre receptes innovadores que inclouen productes catalans –un entrant, un plat que inclogui peix, un plat que inclogui carn i postres–. Quan acabin l'estada, els cuiners becats hauran de presentar al jurat – format per cuiners, restauradors, periodistes gastronòmics i prescriptors – el projecte gastronòmic desenvolupat i que el mateix jurat valorarà d'acord amb un barem de qualitat i innovació.
 

Quinze candidatures presentades

El jurat –presidit pel conseller del DAR (representat en aquesta ocasió per Ferran Bienert) i format per Jaume Subirós, Joan Roca, Pep Palau, Pau Arenós, Salvador Garcia, Jordi Sargatal, Martí Rosàs-, Toni Massanés i Venanci Grau- ha hagut d'escollir entre quinze candidatures presentades que complien els exigents requisits d'aquesta Beca Internacional. D'aquestes, deu corresponien a Rússia, que era el país convidat i del qual n'havia de sorgir un dels becaris, en consideració a la bona acollida que va tenir la presentació de la beca en aquest país. L'altra becari s'ha escollit entre les propostes arribades de la resta del món –n'han arribat d'Argentina, Canadà, Perú i Brasil−.
 
Joan Roca, com a portaveu del jurat, ha volgut emfasitzar l'alt nivell de totes les candidatures valorades. De Justine de Valicourt, n'ha destacat la seva especial sensibilitat i el coneixement del territori i de la cultura catalanes des del Quebec. Ha remarcat també la seva àmplia formació més enllà dels coneixements gastronòmics i culinaris. Les receptes presentades han destacat per la coherència i la concreció, amb un elevat sentit comú en l'elaboració i en l'elecció dels productes.
 
Quant a Elena Tsipchenko, el jurat n'ha valorat la utilització constant i amb criteri de productes amb Denominació d'Origen i Indicació Geogràfica Protegida, amb unes receptes ben estructurades. La proposta presentada ha destacat per què és estudiada i amb seny. El jurat ha valorat també molt positivament la formació interdisciplinària i l'experiència en diversos països d’Europa.
 

L'origen de la iniciativa

El director general de Prodeca ha volgut fer palès que la idea "va néixer quan fa gairebé un any em vaig reunir amb l'alcalde de l'Escala i el president de Joves Cuiners amb la idea i la voluntat de generar un mecanisme de promoció de l'Escala, de la cuina catalana i dels productes catalans. D'aquella trobada, va sorgir la idea de crear una beca gastronòmica. Ferran Adrià, el nostre cuiner més internacional, va acceptar de cedir el seu nom per aquesta iniciativa que, necessàriament, havia de tenir un relleu més enllà de Catalunya”.
 
En aquest sentit, Bienert també ha recordat que s'ha treballat en la difusió internacional de la convocatòria de la Beca Internacional Ferran Adrià, i s'ha pogut comprovar el gran interès que desperta la cuina catalana arreu del món. En aquesta línia, ha recordat que, fa tres setmanes, va signar un acord amb dues escoles de cuina de Shanghai que volen participar en la difusió de la Beca Ferran Adrià per a Xina entre els seus alumnes, amb la preparació de projectes que puguin estar a l'alçada d'una de les cuines més prestigioses del món, i aconseguir una bona puntuació per a Shanghai, per a la Xina i per a les seves escoles. A més, quan Prodeca va presentar l'edició de la Beca Ferran Adrià a Moscou el passat febrer, "l'entusiasme va ser tan gran que vam acordar, amb l'ajuntament de l'Escala i Joves Cuiners crear una beca específica per a Rússia".
 

Catalunya, primer clúster agroalimentari europeu

Catalunya és el primer clúster agroalimentari europeu. El sector agroalimentari català representa un 20,4% de l’ocupació i genera un 23,4% dels ingressos d'explotació. És un sector estratègic, sense dubtes, ja que suposa el 15% de la xifra de negoci de Catalunya, i és el que millor està resistint la situació econòmica actual. A més, els productes agroalimentaris catalans es fan un espai cada vegada més important en els mercats exteriors. Les exportacions creixen i l'agroalimentari se situa entre els principals sectors que fan més negoci fora de Catalunya.
 
Els organitzadors destaquen que la cuina catalana viu el millor moment de la història gràcies a l'èxit i la gran projecció internacional de cuiners de gran prestigi, entre els quals destaca la figura de Ferran Adrià, considerat el millor cuiner del món. De fet, els cuiners són els millors ambaixadors de la cuina catalana i dels seus productes. Paral·lelament, estudiants de cuina i cuiners professionals s'interessen per la cuina catalana i l'evolució que ha viscut des de la tradició cap a la innovació de la mà de professionals com Ferran Adrià.