La fitoteràpia i l'aromateràpia en ramaderia ecològica intercanvien experiències a l'Escola Agrària de Manresa
El passat dijous 18 de juny a l'Escola Agrària de Manresa es va realitzar, amb un gran èxit d'assistència, una jornada tècnica sobre l'ús de la fitoteràpia i l'aromateràpia en ramaderia ecològica. Aquesta trobada es proposava donar a conèixer i compartir les experiències i pràctiques de ramaders i veterinaris que actualment estan utilitzant les plantes medicinals i els olis essencials per a la salut dels nostres ramats.
Imatge de la jornada. Font: DAAM
Els assistents, més de quaranta persones de tot Catalunya, van poder escoltar de primera mà les experiències de quatre professionals, tots ells vinculats al món de la ramaderia. Hi van intervenir la veterinària de boví i equí del Pallars, Marta Boleda, la veterinària homeòpata Sara Lorda, la Judith Ramírez, membre del grup Les Remeieres i especialista en remeis tradicionals per a la ramaderia, i l’Artur Bòria, ramader del projecte de recuperació de la cabra catalana. A continuació una taula rodona oberta va permetre intercanviar entre totes i tots interrogants i experiències personals amb plantes medicinals i olis essencials. S’hi va poder apreciar la importància que tenen aquests recursos d’origen vegetal no tan sols com a remeis eficaços, sinó també com a components de la dieta dels animals, per tal d’assegurar-ne preventivament la bona salut.
Aquesta jornada tècnica, englobada en el marc del Pla anual de transferència tecnològica del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, naixia per donar continuïtat a la formació intensiva en fitoteràpia i aromateràpia realitzada l’abril del 2013 a l’Escola Agrària de Balaguer (organitzada en col·laboració amb les escoles agràries d’Alfarràs i de Manresa), a càrrec del veterinari francès Philippe Labre. Aquest cop la idea era reunir els professionals que tinguessin experiències pràctiques a explicar, i per això s’hi van convocar també els assistents al curs de fa dos anys.
L’interès en les medicines alternatives no és nou, i actualment des de diversos àmbits s’estan impulsant i generant projectes per desenvolupar l’ús de les plantes i els olis essencials en ramaderia, davant de la preocupant situació d’abús dels antibiòtics – la resistència als quals denuncia la mateixa OMS – i d’altres medicaments de síntesi, sobretot a l’avicultura i la porcicultura convencionals.