TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 12/08/2015  DARP/RURALCAT

Èxit de participació a la visita del Segarra-Garrigues

Unes 70 persones van participar en aquesta jornada anual i van visitar explotacions d'alfals, pomeres i eucaliptus, així com una parcel·la de doble collita de gira-sol i blat. Durat la diada van poder conèixer de primera mà les problemàtiques i els avantatges de la implantació d'aquests cultius en la zona.

Imatge de la visita tècnica dels Dies del Reg al Segarra-Garrigues.  Font: DARP

Imatge de la visita tècnica dels Dies del Reg al Segarra-Garrigues. Font: DARP

El passat 13 de juliol, va tenir lloc la visita tècnica dels Dies del Reg al Segarra-Garrigues: Experiències en Parcel·les de Regadiu. Aquesta visita, organitzada conjuntament amb Aigües Segarra-Garrigues (ASG) i l’Oficina del Regant – EA de Tàrrega, es realitza anualment amb l’objectiu de visitar experiències innovadores que tenen lloc en el marc dels nous regadius del Segarra-Garrigues.

En aquesta edició, s’ha visitat una explotació d’alfals a Foradada on Jaume Areny d’Aldahra Fagavi va explicar la viabilitat d’aquest cultiu dins el context del Segarra, i va donar importància al fet que en la zona de Foradada el consum d’aigua del cultiu és menor que en zones més tradicionals, i , de moment, la incidència de plagues i malalties és menor.

Després, es va visitar l’explotació de pomeres de SAT Fruita d’Alcarràs que es localitza a la mateixa localitat. En aquest cas, el senyor Francesc Caberol va explicar la viabilitat d’una explotació de poma Golden en aquesta zona, tant per la menor incidència de plagues com, sobretot, perquè l’interval tèrmic de la nit i el dia afavoreix una millor qualitat de la poma, més apreciada pel consumidor.

Posteriorment, es va visitar una parcel·la de doble collita de gira-sol i blat. José Alegre de l’empresa Comercial Aleca – Gimenells va explicar l’aposta que han fet amb aquest tipus de rotacions i la viabilitat que hi veuen en la rotació de conreus perquè s’aconsegueix una millor rendibilitat de la terra.

Després, les persones assistents es van desplaçar a Mafet per visitar l’explotació d’eucaliptus que ha plantat l’empresa Forestalia. Francisco Soria va explicar les generalitats del cultiu, l’evolució d’aquest cultiu per adaptar-se amb noves varietats a diferents climes i l’evolució tècnica per a una millora de la producció.

Actualment, hi ha 85 hectàrees plantades a Mafet i s’espera que el primer aprofitament serà d’aquí a 3 anys. El consum mitjà d’aigua esperat per a aquest cultiu en aquesta zona és al voltant de 5.000 a 6.000 m3/ha. De moment, la plantació tira endavant amb unes bones perspectives productives.

Van participar en la visita al voltant de 70 persones que van valorar molt positivament aquestes activitats per poder veure noves experiències i parlar amb productors o empreses i conèixer de primera mà les problemàtiques i els avantatges de la implantació d’aquests cultius en la zona.