Baixen un 80 % en 5 anys els incendis vinculats a l'activitat agrària
La campanya de prevenció de la sega es porta a terme per cinquè any consecutiu per prevenir incendis forestals i abasta unes 250.000 hectàrees. Enguany els incendis només han cremat unes 9 hectàrees.
Una segadora en plena activitat. Font: DARP
La zona sobre la qual actua la Campanya de la sega té una superfície aproximada d’unes 250.000 ha, i està situada en les principals zones cerealístiques de Lleida, Tarragona i la Catalunya Central. Concretament, el dispositiu es concentra a l’Anoia, el Bages, la Conca de Barberà, la Segarra, el Solsonès, la Noguera i l’Urgell.
Aquest operatiu de prevenció d’incendis es va posar en funcionament l’any 2011 i està obtenint uns resultats excel·lents. Aquest 2015 s’han produit pocs incendis amb 8 ha agrícoles i 0,6 hectàrees forestals cremades.
Malgrat aquestes bones notícies i a causa de les altes temperatures i la disminució de la humitat relativa, el risc d’incendi continua essent molt alt en moltes comarques i el dispositiu es mantindrà activitat fins a finals d’aquest mes de juliol, coincidint amb la temporada de collita del cereal.
Dispositiu de Vigilància 2015
El dispositiu de vigilància està format pels efectius següents: agents rurals de les set comarques afectades, per quatre unitats del GEPIF (Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals) i per Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) que també participaran en la vigilància d’acord amb la seva disponibilitat. Tots aquests efectius duran a terme un desplegament radial per intentar cobrir el màxim de territori. També hi participa el Grup de Suport Aeri dels agents rurals, com una eina essencial per millorar la detecció de columnes de fum i la coordinació dels efectius terrestres.
Per altra banda, el Departament ha editat un tríptic informatiu sobre “Codi de bones pràctiques per a la prevenció d’incendis durant la recol·lecció del cereal”. També ha realitzat dues jornades de bones pràctiques per a la prevenció d’incendis durant de recol·lecció del cereal, amb explicacions sobre la casuística dels incendis forestals, els nivells d’actuació sobre Pla Alfa i la regulació de la normativa vigent. A més hi va haver una demostració d’extintors amb base d’aigua bàsics per actuar en el moment inicial de l’incendi i que pot evitar que el foc es propagui. Aquests extintors que són obligatoris per poder treballar en activació del Pla Alfa Nivell 3, és recomanable dur-los sempre, com a mesura preventiva encara que el Pla Alfa no estigui activat. També es va tractar el manteniment de les recol·lectores de cereals, una tasca molt important a l’hora de prevenir incendis.