AGRICULTURA | 20/07/2015  DARP/RuralCat

Una tempesta afecta unes 4.000 hectàrees de pera a Lleida

El DARP anuncia que l'afectació mitjana de la tempesta de pluja, vent i pedra que va caure sobre les comarques de Lleida seria d'entre un 10 i un 30%, i pot arribar a un 50-60% en alguns casos puntuals

El cultiu més afectat per la tempesta és la pera. Font: DARP

El cultiu més afectat per la tempesta és la pera. Font: DARP

Durant la tarda del 18 de juliol, una tempesta de pluja, fort vent i pedra, en algun cas provinent de l’Aragó, va afectar la comarca del Segrià, el sud-est de la Noguera i algun municipi del Pla d’Urgell. Entre les 18.00 i les 19.00 hores la tempesta va anar ascendint des del sud de la comarca del Segrià cap a la meitat Nord d’aquesta, on va descarregar calamarsa barrejada amb aigua, destacant la zona de l’Horta de Lleida (Balafia) cap a Torre-Serona, Albatàrrec i Alguaire, on s’han produït alguns danys per pedra, però d’una incidència baixa. La tempesta ha continuant fins a afectar diversos municipis del sud-est de la Noguera i el Pla d’Urgell.

Els danys, però, han estat ocasionats per les fortes ventades, que han fet caure fruits a terra i tombat alguns arbres. El cultiu més afectat és la pera que, per les seves característiques, és susceptible als danys per vent, que afecta la fruita de més calibre (mida), i per tant amb més valor comercial; en algun cas, s’han pogut afectar també nectarines. La varietat de pera més important, la Conference, encara està pendent de recol·lectar; altres, com la Llimonera, ja s’estan recol·lectant. Les pèrdues de producció en pera per vent oscil·len entre un 10% i un 30%, i poden arribar a ser superiors en casos puntuals.

El vent en general ha afectat tota la comarca del Segrià i sud de la Noguera, destacant com a municipis més afectats: Albatàrrec, Montoliu, Sudanell, Artesa, Puigvert de Lleida, Alguaire, Torrefarrera, Corbins, Torre-Serona, Benavent, la Portella, Albesa, Torrelameu, Menàrguens, Ivars de Noguera, Balaguer, Torregrossa, Bell-lloc i Miralcamp. Cal tenir en compte que altres municipis d’aquestes comarques també podrien tenir afectació en determinades zones. D’altra banda, la zona d’Albesa i Torrelameu, entre d’altres, ja es van veure afectats per la pedregada del 9 de juny.

La superfície total de pera afectada és d’aproximadament de 3.941 hectàrees. L’afectació mitjana seria d’entre un 10 i un 30% i en alguns casos puntuals pot arribar a un 50-60%.