FRUITA | 22/07/2015  Afrucat/RuralCat

Les centrals fruiteres comencen a retirar fruita de pinyol per a sucs a beneficència

Afrucat, Associació Empresarial de Fruita de Catalunya, preveu que al llarg de la setmana es noti la recuperació en els preus de la fruita de pinyol gràcies a l'activació de les retirades a sucs a beneficència sol·licitades pel sector i que van ser aprovades el passat 7 de juliol pel Ministeri d'Agricultura amb una quota de 20 milions de quilos.

Segons Manel Simon, d’Afrucat, “aquesta quota per a sucs a beneficència amb pagament amb espècies va càrrec del programa operatiu de les empreses, però se li ha d’afegir, a partir de l’1 d’agost, la possibilitat de finançar la retirada de fins a 38,4 milions de quilos de fruita addicionals que ens atorga Brussel·les amb la publicació d’un reglament i un pressupost extraordinaris. Tot això ha de permetre que no s’efectuin vendes de producte confeccionat per sota dels 65 cèntims d’euros”.

Simon afegeix que cal recordar que ens trobem amb una millor situació que la passada campanya amb temperatures elevades, sense stocks i sense solapament de zones. També destaca que la passada campanya només vam disposar d’una quota de 13 milions de quilos per a la transformació en sucs a beneficència i que no va ser efectiva fins a meitats del mes d’agost.

Enguany, gràcies a la previsió i a les negociacions prèvies a l’inici de campanya amb el Ministeri i la Comissió Europea, les mesures extraordinàries arribaran a temps i seran universals, sense limitacions ni de volum ni econòmiques. De fet, les empreses fructícoles catalanes ja han començat les primeres retirades de préssecs i nectarines per a suc per a beneficència. El destí immediat d’aquesta fruita seran les principals indústries transformadores que en el cas de la fruita catalana són Indulleida, Nufri i Zucasa.
 

Informació relacionada