FERTILITZACIÓ | 22/09/2021  Ruralcat

Publicats els requisits de bioseguretat i tramitació per als separadors mòbils de fracció líquida i sòlida dels purins porcins

L’objectiu és definir els requisits que han de complir les explotacions porcines que desitgin utilitzar aquest sistema de tractament, que ha d’estar adequadament recollit al pla de gestió de dejeccions ramaderes i, sobretot, s’ha d’utilitzar amb les màximes condicions de bioseguretat.

El separador sòlid-líquid mòbil és un aparell que separa el purí en una fracció sòlida (FS) i una fracció líquida (FL)

El DACC ha publicat el document d’Utilització del sistema de separador mòbil de fracció líquida i sòlida dels purins en explotacions porcines: requisits de bioseguretat i tramitació. Es tracta d’un document que descriu les condicions mínimes de bioseguretat i estructurals que han de complir les explotacions porcines que vulguin utilitzar els separadors mòbils de fracció líquida i sòlida dels purins porcins, alhora que s’indica quin és el tràmit administratiu per part dels agents implicats.

El separador sòlid-líquid mòbil és un aparell que es pot enganxar a diversos vehicles tipus cotxes i tractors o estar instal·lat en la caixa d’un camió. La seva funció és separar el purí, en una fracció sòlida (FS) i una fracció líquida (FL). El procés de separació S-L permet una redistribució dels nutrients, facilitant la seva gestió final. La FS es caracteritza per una concentració més elevada en aquells components associats a la fracció articulada, com la matèria orgànica (MO) no soluble, el nitrogen (N) orgànic i el fòsfor (P), entre altres. En canvi, la FL es caracteritza per ser menys rica en alguns nutrients. La part líquida s’emmagatzemarà a una bassa final i la fracció sòlida en un femer impermeable amb recollida de lixiviats (per a la FS) i/o uns contenidors que habilitin el transport i tara posterior.

Davant de la creixent necessitat d’aplicar sistemes de tractament a les granges porcines i donat que la mida d’algunes d’elles fa molt difícil la seva optimització econòmica, es planteja la necessitat d’utilització d’aquest tipus de separadors mòbils. Perquè això sigui possible cal, d’una banda, que estiguin adequadament recollits als plans de gestió de dejeccions ramaderes i, sobretot, que aquesta utilització es faci amb les màximes condicions de bioseguretat.

Font: DACC