SANITAT VEGETAL | 01/10/2021  Ruralcat

La campanya contra el barrinador de l’arròs amb mètodes alternatius a la lluita química ha tornat a ser un èxit

Amb la mesura de la confusió sexual s’han cobert un total de 21.624 ha d’arròs. La lluita col·lectiva en grans àrees de cultiu ha estat clau per reduir l’aplicació de productes fitosanitaris químics en el conreu de l’arròs a Catalunya.

Amb aquesta mesura s’han cobert un total de 21.624 ha d’arròs

El cuc o barrinador de l’arròs, Chilo suppressalis, és una papallona nocturna (lepidòpter) que pon els ous sobre la planta de l’arròs quan està en ple creixement. Les erugues que se’n deriven mengen les beines i les tiges, impedint l’accés de la saba a l’espiga causant la mort d’aquesta i la conseqüent pèrdua de la collita. En el període vegetatiu del cultiu pot realitzar fins a tres generacions.

Antigament es realitzaven tres tractaments amb fitosanitaris en cadascuna de les tres generacions del barrinador a les zones arrosseres del Delta de l’Ebre i de Girona. Els mètodes alternatius a la lluita química es van instal·lar a partir del 2001 amb la captura massiva a tota la superfície i, a partir del 2015, amb la tècnica de la confusió sexual. Aquests sistemes van suposar una reducció progressiva de tractaments fitosanitaris fins arribar eliminar-los totalment al 2017 a Girona, i al 2018 al Delta de l’Ebre. Des de llavors que ja no s’ha necessitat realitzar cap més tractament per aquesta plaga perquè els nivells d’incidència no arriben als llindars que aconsellin el tractament.

Aquestes tècniques de lluita s’apliquen a través de les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) de les dues zones arrosseres, l’ADV de l’arròs i altres cultius al Delta de l’Ebre i l’ADV Arròs de Pals a Girona, les quals s’encarreguen d’instal·lar els difusors de feromona sexual del barrinador als marges de les parcel·les d’arròs, impedint que els adults es trobin i es fecundin, i evitant així la següent generació.

Amb aquesta mesura s’han cobert un total de 21.624 ha d’arròs. La lluita col·lectiva en grans àrees de cultiu on participen tots els productors d’arròs, dirigits i coordinats per les Agrupacions de Defensa Vegetal, sota les directrius i supervisió de les Seccions d’Agricultura i Sanitat Vegetal corresponents, ha estat clau per reduir l’aplicació de productes fitosanitaris químics en el conreu de l’arròs.

Font: DACC

Informació relacionada