GASTRONOMIA | 17/08/2015  RuralCat/DARP

Europa reconeix la DOP Fesols de Santa Pau

La propera collita de fesols de Santa Pau ja es comercialitzarà emparada per la Denominació d'Origen Protegida i els consumidors podran reconèixer el seu logotip als envasos. S'espera que aquesta distinció serveixi com a element valoritzador de les produccions locals, així com de la "cuina volcànica" i del turisme gastronòmic de la zona.

El Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE) ja ha publicat la inscripció de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Fesols de Santa Pau en el registre europeu. Aquest producte s’afegeix als gairebé 1.300 productes agroalimentaris amb denominació d’origen protegida (DOP), indicació geogràfica protegida (IGP) o especialitat tradicional garantida (ETG), que compten amb l’empara de la UE. Més de 180 d’aquests corresponen a aliments produïts a l’Estat espanyol i 20 a Catalunya.

Aquest reconeixement europeu està en la línia de la voluntat del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de donar suport a les produccions agroalimentàries catalanes de qualitat, i culmina un llarg procés que es va iniciar quan l’Associació de Cultivadors de Fesols de Santa Pau va sol·licitar la inscripció de la DOP Fesols de Santa Pau amb la intenció de valoritzar i protegir aquest llegum garrotxí tant reputat.

Els Fesols de Santa Pau són el resultat d’una llarga tradició. Es van començar a conrear fesols a la regió volcànica de Santa Pau al segle XVIII. Des de llavors els agricultors han modelat les varietats tradicionals, seleccionant genotips primer adaptats al cultiu mixt amb el blat de moro (la varietat tavella brisa) i, posteriorment, a partir dels anys 70 del segle XX, seleccionant genotips aptes per al cultiu en solitari i un maneig eficient.

La zona geogràfica de producció i elaboració dels Fesols de Santa Pau correspon als municipis de Santa Pau (principal nucli de producció), Castellfollit de la Roca, les Planes d’Hostoles, les Preses, Olot, Sant Feliu de Pallerols i Sant Joan les Fonts, tots pertanyents a la comarca de la Garrotxa.


L’esmentada DOP protegeix les llavors de fesol (Phaseolus vulgaris L) de les varietats tradicionals tavella brisa, setsetmanera i gra petit, seques, o cuites i en conserva. Són blancs, lleugerament brillants, arrodonits i petits (pes mitjà entre 18 i 30 g per 100 llavors). Es caracteritzen per un contingut molt elevat en proteïna, baixa percepció de la pell, baixa farinositat, i sabor suau. Les coccions i conserves acollides a la DOP es poden elaborar únicament amb fesols que reuneixin les característiques exigides per la DOP, aigua i sal. No es permet la utilització de cap tipus d'additiu ni conservant.

La propera collita de fesols de Santa Pau ja es comercialitzarà emparada per la denominació d’origen protegida. Els consumidors els podran reconèixer perquè els envasos aniran identificats amb el logotip europeu de DOP i el logotip propi de la DOP. S’espera que aquesta DOP Fesols de Santa Pau serveixi com a element valoritzador de les produccions locals, així com de la “cuina volcànica” i del turisme gastronòmic de la zona de la qual els Fesols de Santa Pau són l’ingredient estrella.