AGRICULTURA | 17/08/2015  RuralCat/DARP

El cargol poma apareix al Baix Empordà

S'han detectat 10 postes de cargol poma en una parcel·la d'arròs ubicada al municipi de Palau-sator, a la comarca del Baix Empordà, a la demarcació de Girona. És la primera detecció d'aquesta plaga a les comarques gironines, on es cultiven més de 900 ha d'arròs; fins ara a Europa sols s'havia detectat al delta de l'Ebre.

Posta d'ous de cargol poma. Font: DARP

Posta d'ous de cargol poma. Font: DARP

Per evitar que la plaga es propagui per la zona arrossera del Baix Empordà, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha iniciat mesures immediates per a l’eradicació del focus detectat i també una exhaustiva prospecció de tota la zona arrossera. Els experts ja han visitat la zona afectada per tal d’estudiar les mesures més adequades d’eradicació i evitar-ne la propagació, d’acord amb el que estableix la Decisió de la Comissió Europea UE/697/2012, relativa a les mesures per evitar la introducció en la UE i la propagació al seu interior del cargol poma. Caldrà l’establiment d’una zona demarcada, que consistirà en una zona oficialment infestada i una zona tampó, on s’hauran de prendre mesures contundents d’eradicació, una prospecció intensiva i l’establiment d’un protocol d’higiene per a tota la maquinària agrícola usada en les parcel·les d’arròs i que pugui propagar el cargol poma (Pomacea sp).

D’acord amb les dades inicials recollides a la zona, sembla que l'arribada de l'espècie pot ser deguda a actuació dolosa, ja que no existeix connexió que permeti associar aquesta detecció amb una contaminació natural, per la qual cosa el DARP té previst presentar una denúncia en el decurs d’aquest matí als Mossos i a la fiscalia.

D’altra banda, el setembre està previst una nova reunió amb les 4 direccions generals de la Unió Europea implicades en la lluita contra el cargol poma.

El director general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya (DARP), Alfons Vilarrasa, visita la zona aquest dilluns 17 d’agost per tal de reunir-se amb el sector arrossaire i informar sobre la nova situació i les mesures urgents del DARP per a l’eradicació d’aquest organisme greument nociu per al cultiu de l’arròs, entre les quals s’inclourà la creació d’una Comissió Tècnica de Seguiment amb representants de tot el sector, per tal de consensuar les mesures més escaients a dur a terme a partir d’ara per eradicar el cargol poma de la zona.