SANITAT ANIMAL | 25/08/2015  IRTA

Primera descripció del control de la virèmia de Torque teno virus en porcs

Un estudi realitzat per científics de l'IRTA-CReSA i MSD Animal Health demostra, per primera vegada, que la virèmia de Torque teno sus virus (TTSuV) pot controlar-se amb una immunització combinada d'ADN i proteïna durant la infecció natural.

La infecció per TTSuV en porcs està distribuïda per tot el món i es caracteritza per una virèmia persistent. Els TTSuV són virus petits sense embolcall amb un ADN circular d'una sola cadena, pertanyents a la família Anelloviridae. S’hi han trobat quatre espècies que infecten als porcs: les espècies TTSuV1a, TTSuV1b i TTSuVk2a que tenen una alta prevalença, i l'espècie TTSuVk2b, amb una prevalença menor.

Els TTSuV infecten persistentment a una elevada proporció d'animals que, aparentment, estan sans. La infecció per si mateixa no causa malaltia i per tant, per si mateixos, els TTSuV no es consideren patogènics. No obstant això, es creu que els TTSuVs poden influir en el desenvolupament d'algunes malalties o, fins i tot, afectar el seu resultat.

En el present estudi, liderat per la Dra. Tuija Kekarainen, investigadora de l'IRTA-CReSA, es va avaluar l'impacte de la vacunació dels porcs davant TTSuVk2a seguint la seroconversió específica i la dinàmica de la càrrega viral durant la infecció natural.

Es van inocular porcs convencionals de tres setmanes d'edat amb una immunització combinada d'ADN i proteïna, mentre que un altre grup amb animals no vacunats es va utilitzar com a control. La immunització va retardar l'aparició de la infecció per TTSuVk2a. Al final de l'estudi, quan els porcs tenien 15 setmanes d'edat, un nombre d'animals del grup d’immunitzats havia eliminat la virèmia de TTSuVk2a, cosa que no va succeir en el grup d'animals control.

Aquest estudi demostra per primera vegada que la virèmia de TTSuV pot controlar-se amb una immunització combinada d'ADN i proteïna, sent especialment aparent dues setmanes després de la primera immunització amb ADN, abans d'observar-se la seroconversió. Es necessitarien més estudis per millorar l'eficàcia de la vacuna, conèixer el mecanisme després de la vacunació i avaluar l'impacte que tindrà sobre els productors de porcs.

L'impacte real de l'TTSuV sobre la salut dels porcs, si és que hi ha, és encara objecte de debat. Tot i que els TTSuVs actualment es consideren no patògens, és difícil de creure que una infecció viral que es caracteritza per una alta càrrega viral i persistència del virus no tingui cap conseqüència sobre el seu hoste.

 

Referència bibliogràfica:

Jiménez-Melsió A, Rodriguez F, Darji A, Segalés J, Cornelissen-Keijsers V, van den Born E, Kekarainen T. "Vaccination of pigs reduces Torque teno sus virus viremia during natural infection". Vaccine. 2015 Jul 9;33(30):3497-503.