SANITAT VEGETAL | 27/08/2015  DARP

S'efectua el tractament amb saponina a la parcel·la d'arròs afectada pel cargol poma al Baix Empordà

Els treballs s'han realitzat mitjançant una aplicació amb helicòpter per evitar l'entrada de cap tipus de maquinària al camp

Aplicació aèria de saponines a la parcel·la afectada pel cargol poma. Font: DARP

Aplicació aèria de saponines a la parcel·la afectada pel cargol poma. Font: DARP

S’ha executat l’aplicació aèria de saponines a la parcel·la d’arròs afectada per la plaga del cargol poma dels municipis de Palau-sator i Fontanilles al Baix Empordà. Es va tractar tota la parcel·la, que té un total de 2,9 hectàrees.

Aquest tractament immediat amb saponines va ser acordat per la Comissió Tècnica de Seguiment del Cargol Poma al Baix Empordà, constituïda el passat dia 19 d’agost, i de la qual formen part representants de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del Cos d’Agents Rurals, de Forestal Catalana, de l’Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) de l’arròs de Pals, de la Comunitat de Regants del reg del Molí de Pals, del Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter, i de les organitzacions professionals agràries, entre altres representants del sector.

El fet de fer l’aplicació amb helicòpter ha estat motivat, bàsicament, per no entrar cap tipus de maquinària al camp, que podria provocar la propagació del cargol poma. A més, realitzant l’aplicació amb mitjans aeris, s’evita el moviment pel cultiu de personal, sacs i remolcs, que suposaria un elevat risc de propagació del cargol.

Aquesta és una acció més de les mesures immediates i contundents de prevenció i eradicació del cargol coma. Des del primer moment que es van detectar, al capvespre del dia 12 d’agost, les primeres postes de cargol a la parcel·la afectada, el Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura i l’Agrupació de Defensa Vegetal de l’Arròs de Pals estan fent prospeccions intensives, no sols de la parcel·la afectada (2 vegades a la setmana), sinó de parcel·les veïnes, canals i desguassos. Fins ara s’han detectat 4 cargols adults i 28 postes.

Les accions que s’estan prenent estan d’acord amb el que estableix la Decisió de la Comissió Europea UE/697/2012, relativa a les mesures per evitar la introducció en la Unió Europea (UE) i la propagació al seu interior del cargol poma. Entre aquestes mesures està l’establiment d’una zona demarcada, que consisteix en una zona oficialment infestada i una zona tampó, on cal prendre mesures contundents d’eradicació.

El Departament va presentar una denúncia davant la sospita que l’arribada del cargol poma al Baix Empordà sigui deguda a una actuació dolosa. En aquest sentit, els Agents Rurals a Girona estan realitzant controls en vehicles per evitar noves introduccions de cargol a la zona.

El Departament, conjuntament amb l’ADV de l’arròs de Pals, continuarà amb el Pla d’Acció previst per tal d’eradicar el cargol poma de la zona arrossera del Baix Empordà, sempre d’acord amb els acords consensuats de la Comissió Tècnica de Seguiment del Cargol Poma al Baix Empordà.

 

Informació relacionada